Saját KB bal
Saját KB jobb
shutterstock

Újabb mérföldkő! Párizsban is betiltják a vadállatos cirkuszokat

Jelenleg 3 cirkusz dolgozik Párizsban vadállatokkal, ők 2022-ig kaptak haladékot.

Párizs városi tanácsa a napokban fogadta el azt a javaslatot, mely 2022-ig az összes cirkuszban megtiltja a vadállatok szerepeltetését, azok idomítását és tartását.  Párizsban nem ez az első lépés a vadállatos cirkuszok visszaszorítására, de ez a legdrasztikusabb. 2017-ben már beszüntették új engedélyek kiadását vadállatok beszerzésére és szerepeltetésére, de a városban jelenleg is tovább működik 3 cirkusz, ahol vadállatok lépnek fel estéről estére. A város vezetése azt is megfogalmazta, hogy ezeknek a cirkuszoknak biztosítani fogják azokat a forrásokat, mely szükségesek az állatok szakszerű és gondos elhelyezéséhez, hogy hátralévő életüket biztonságban és kényelemben tölthessék.

Egy cirkuszi medve halála gyorsította meg a döntést

Nagy port kavart az elmúlt hetekben Mischa medve halála, aki a francia szórakoztatóipart szolgálta egész életében. Franciaországban a mai napig sok medvét használnak, láncra verve, szájkosárban kell a színpadon labdát egyensúlyozniuk és különböző mutatványokat előadniuk. Amikor nem szerepelnek, akkor legtöbbjük egy méltánytalan kis ketrecben kuporog. Mischa életkörülményeit az állatvédők középkori börtönhöz hasonlították, végül egy állatmenhelyen lelte halálát.

cirkuszi medve

Mischa halálát Patrick Violas, a La Taniere állatmenhely alapítója jelentette be az alábbi kommentárral:

Mindannyiunknak tanulnia kell ebből az esetből! Mischa nem halhatott meg hiába.

A vadállatok cirkuszi idomítása megfélemlítéssel és fájdalmas eszközökkel járnak. Az oroszlánok, tigrisek, elefántok és medvék egytől-egyig olyan mutatványokra vannak kényszerítve, mely a lehető legtávolabb áll természetes mozgásuktól, viselkedésüktől. Ráadásul a legtöbb cirkusz utaztatja is az állatait, szűk vagonokban vagy teherautókban.  Ez nem csak fizikailag rendkívül káros egy hatalmas vadállatnak, de szellemileg is teljesen bedarálja őket a közeg.

A legtöbb európai ország már nemet mondott a vadállatos cirkuszokra. Párizs vezetése pedig követi ezt a változó szellemet, hiszen szerencsére a világ nagy része megelégelte az állatok kizsákmányolását és kegyetlen tartását.

Év elején Madrid vezetése döntött hasonlóképpen. Hangsúlyozták, hogy a cirkusztörténet része az ország és a város kulturális örökségének, de a 21. században senki nem szórakozhat más élőlény szenvedésének a kárára.

Hazánkban is nagyon sokan szeretnék, ha végre megszűnnének a vadállatos cirkuszok, az erre irányuló petíciót eddig 43 ezer ember írta alá, de érdemben még semmilyen előrelépés nem született az ügyben.

Bohata Krisztina

Kutyabarát.hu

Forrás: livekindly.co

Fotó:  FourPaws/Stephanie Lefebvre

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...