Saját KB bal
Saját KB jobb
5 népszerű film, amely állatok életébe került

5 népszerű film, amely állatok életébe került

A filmek végén található „No animals were harmed…” azaz, egy állat sem sérült meg a produkció készítése közben, felirat manapság már talán alap elvárás kellene, hogy legyen, de sajnos a filmiparban voltak – és vannak – olyan produkciók, ahol az állatok jólléte másodlagos fontosságú. Az alábbi 5 ismert és népszerű film elkészüléséért ártatlan állatok fizettek az életükkel.

Az Amerikai Egyesült Államokban készülő filmek esetében az American Humane Association 1939 óta felügyel rá, hogy az állatjóléti irányelveknek megfelelően bánjanak a filmekben szereplő állatokkal. Ennek ellenére, sajnos mind a mai napig születnek olyan filmek, amelyektől a szervezet megtagadja a minősítést, mert a forgatás során visszaélést tapasztalnak. Lássuk, kik kerültek fel minden idők amerikai filmes feketelistájára!

1. Ben Hur (1959)

A hazánkban is kultikussá vált történelmi ihletésű film minden idők legtöbb Oscar-díjjal jutalmazott produkciója. A hatalmas költségvetés azonban nem garancia az állatok iránti tiszteletre: a Ben Hur forgatása során ha egy ló bicegni kezdett, azonnal lelőtték, ahelyett, hogy állatorvosi kezelésben részesítették volna. Filmtörténészek szerint több, mint száz ló élete esett áldozatul ennek a kegyetlen gyakorlatnak.

5 népszerű film, amely állatok életébe került

2. Flicka (2006)

Szintén a lovak húzták a rövidebbet a kedves és szívet melengető lovas családi film, a Flicka forgatásán. A forgatások során egy ló fennakadt egy kötélen és a nyakát törte, míg egy másikat el kellett altatni lábtörés miatt. Az American Humane Association szerint ezek sajnálatos véletlen balesetek voltak, nem szándékos kegyetlenség vagy rossz bánásmód.

3. Rambo – Első vér (1982)

A Sylvester Stallone főszereplésével bemutatott kasszasiker esetében azonban szó sem volt véletlenről. A forgatások során számtalan patkányt öltek meg, sokszor szükségtelenül kegyetlen módon. A jelentések szerint volt olyan patkány, akit egy színész élve felgyújtott, míg másokat a falhoz dobáltak, amíg ki nem múltak.

4. A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka (2003)

Senki nem számolt azzal, hogy a tengeri robbantások és csatajelenetek felvételei hatással lehetnek a tengeri élővilágra, ezért sajnos nem tettek semmit az élőlények védelme érdekében. Beszámolók szerint, még négy nappal a felvételek után is tintahalak, halak és más tengeri élőlények tetemeit mosta partra a víz.

5. Pi élete (2012)

Az Oscar-díjas film egyik főszerepét alakító bengáli tigris, King, majdnem megfulladt, amikor a film egy jelenetét vették fel. A stáb tagjai szerint nem sokon múlt, hogy a gyönyörű állat életét veszítse, vagy éppen súlyos sérüléseket szenvedjen a forgatás során. A Hollywood Reporter vizsgálatai pedig arra derítettek fényt, hogy Kinggel rosszul bántak a forgatás során.

Ezek az esetek csak a jéghegy csúcsa. Nehéz elképzelni, hogy ha az Egyesült Államokban, egy szabályozott, felügyelt és állatvédelmi törvényekkel rendelkező országban megtörténhet ilyesmi, akkor vajon hogyan bánhatnak az állatokkal, legyenek főszereplők vagy statiszták, olyan országokban, ahol szinte semmilyen állatvédelmi törvény nincs. A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) állatjogi szervezet szeretné elérni, hogy a cirkuszokhoz hasonlóan, a filmekben is tiltsák be az állatok használatát, és az egyre fejlettebb digitális technikákat alkalmazzák inkább a hús-vér szereplők helyett.

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél

 

Forrás: thedenverchannel.com; Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...