Saját KB bal
Saját KB jobb
livekindley.com

Madrid is nemet mondott a vadállatos cirkuszokra

A spanyol főváros csatlakozott ahhoz a 9 régióhoz az országban, ahol már betiltották a vadállatok cirkuszos szerepeltetését.

Úgy tűnik, a vadállatos cirkuszok megítélése az elmúlt évek alatt komoly változáson ment keresztül. Szinte nem telik el úgy pár hét, hogy ne kapnánk egy újabb hírt arról, hogy a világ melyik nagyvárosa, régiója vagy országa tiltotta be az állatos cirkuszokat.

Egyre több emberhez és vezető politikushoz, döntéshozóhoz jut el az üzenet, hogy a vadállatok cirkuszi élete egyszerűen tragikus. Elszakítva a természetes közegükből, kitéve a legváltozatosabb stresszforrásoknak – kiképző eszközök, utaztatás, szűk ketrecek, sokszor fájdalmas trenírozás – elkerülhetetlen, hogy fizikailag és mentálisan is sérüljenek.

A következő nagyváros, aki kiáll az állatok mellett az nem más, mint Madrid. Nagyon fontos döntés ez egy olyan országban, melynek nevéhez olyan kegyetlen hagyományok fűződnek, mint a bikaviadal, a Toro Embolado (a bika szarvaira fémgömböket aggatnak és meggyújtják), a bikafuttatás vagy a „harangtorony kecskéje” (egy élő kecskét dobnak le a harangtoronyból Zaragozai Szent Vince tiszteletére). Ezeknek a hagyományoknak a nagy része már szintén tiltás alatt van Spanyolországban, de nagyon hosszú idő kellett a szemléletváltáshoz.

A madridi városi tanács a napokban megszavazta, hogy a vadon élő állatokat ezentúl tilos használni a cirkuszokban és bemutatókon, mert ezek a körülmények nem felelnek meg „az állatok fiziológiai, mentális és társadalmi igényeinek”.  Madrid ezzel 9 másik régióhoz csatlakozott, köztük van Katalónia és Valencia is, ahol a tilalom már korábban életbe lépett.

Az állati jogok olyan sokat sérültek már Spanyolországban, hogy az ország állandó színterévé vált a nemzetközi állatvédők demonstrációinak, akik nagyon ritkán és nagyon hosszas munka árán tudtak elérni eddig bármilyen változtatást. Most talán itt is megérkezett a változás szele.

Hajrá Spanyolország! Vigyázzatok az állataitokra!

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás:  petalatino.com, onegreenplanet.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...