Saját KB bal
Saját KB jobb
elefánt lovaglás

Felejtsétek el az elefánt lovaglást végre!

Egyre többen választanak téli vakációjuk helyszínéül egy ázsiai országot, ma már könnyen és viszonylag jó áron lehet eljutni ezekre az egzotikusnak számító helyekre.

Thaiföld, India, Sri Lanka – nem csak a csodálatos látványosságokról és természeti adottságokról híresek, hanem arról is, hogy előszeretettel zsákmányolnak ki állatokat munkavégzésre, turistalátványosságok működtetésére és egyéb üzleti célokra.  A legtöbb turistának sajnos mai napig benne van a programjában az elefánt lovaglás, mely első ránézésre nem is tűnik olyan borzasztónak, hiszen mitől számít ez állatkínzásnak? Jobb mint a cirkusz, nem kell két lábra állniuk, nem kell kis ketrecben élniük, nem kell idomításon átesniük. Csak rájuk ülünk és megyünk egy kört. Természetesen ez nem így van.

Sri-Lankán egy 18 éves elefánt a napokban a túlterheltség és kimerültség miatt összeesett és meghalt. Az „üzemeltető” szerencséjére éppen nem ült rajta turista. Kanakota – merthogy neve is volt az állatnak – pár nappal halála előtt  súlyos és kényelmetlen fejdíszben vonult végig egy városi ünnepségen a tömegben, mely felvonulásokat szintén nagyon kedvelik a turisták. Kanakota csak vonult. Miután kampós vassal betörték testét és lelkét a fegyelmezett vonulásra.

Az elefánt lovaglás helyett ma már nagyon sok lehetőség van arra, hogy turistaként elefánt menhelyekre látogassunk el, ahol nem lovagolni fogunk az elefánton, hanem részt tudunk venni az ápolásában, etetésében és egyszerűen csak csodálhatjuk ezeket a fenséges, órási állatokat.  Ha Bangkokba látogatsz, akkor például a Bangkok Elephant Care Sanctuary egy etikus elefántpark, de Phuket-ben is találsz elefánt menhelyet , ahol olyan elefántokat rehabilitálnak, akik a kegyetlen turistaiparban dolgoztak, most pedig egy több mint 30 hektáros trópusi dzsungelben élik nyugdíjas éveiket. Itt végre semmi dolguk nincs, csak annyi, hogy elefántok legyenek.  Akár egy napot is eltölthetsz velük, de vannak önkéntes programok is.

Tervezd tudatosan az utazásodat, és soha ne dőlj be az állatos turista látványosságoknak. Nagy segítség, hogy a Trip Advisor már nem kínál olyan programokat, ami az állatok kizsákmányolásán alapszik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: khosamuisunset.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...