Saját KB bal
Saját KB jobb
world animal protection

Így ismered fel azokat a turistalátványosságokat, ahol az állatok szenvednek

Sokan terveznek nyaralást olyan országokba, ahol a vadállatos turistalátványosságok szinte automatikusan bele kerülnek egy utazó programjába.

Nem kell extra dolgokra gondolni, ázsiai utazások szinte már mindenki számára elérhető közelségbe kerültek, ahol teljesen megszokott és hétköznapi az elefánton lovaglás, tigris bébik simogatása és közös fotózkodás, de az sem ritka, amikor egy leszedált felnőtt tigris mellé ülve készítik a tartalmat a social felületeikre a népek. Hiába, az ember egója nem ismer határokat.

Azokhoz szól ez a cikk, akik fontosnak tartják az állatok jogainak tiszteletben tartását, akik nem tartják helyesnek azok kizsákmányolását azért, hogy az embert szórakoztassák. Bizony, még mi, állatbarátok is akaratlanul belefuthatunk olyan helyzetbe, amikor nem felfedezhető azonnal az állatkínzás nyoma, mert azt gondosan elrejtik a nyaraló szeme elől. 

Alapvetően minden vadállatnak a természetes élőhelyén lenne a helye és ha ebből indulunk ki, akkor tulajdonképpen minden olyan hely, ahol vadállatot tartanak fogságban, etikátlan. A legjobban felszerelt és kialakított hely sem helyettesíti soha egy vadállatnak a vadont, soha nem fog tudni fogságban olyan teljes életet élni, mint az élőhelyén. Ettől függetlenül – főleg a fogságban született példányok – élhetnek békés, szenvedéstől mentes életet egy gondos és körültekintő tartásban.

Az állatok szenvedését azonban a turisták pénzére ácsingózó „vállalkozók” igyekeznek elrejteni az utazóközönség elől és nagyon sokszor tökéletesen meg is oldják ezt. Ezért fontos tudni, hogy a legtöbb vadállatot, akiket nyaralásaink során mutogatnak nekünk, valamikor kegyetlenül befogták, a bébi elefántokat csapdába csalták, elszakították családjuktól és fájó módszerekkel tanították meg kiszolgálni a szórakozni vágyó ember igényeit. Ne legyenek illúzióid, a felnőtt elefántok legtöbbjét bizony így fogják be, pár hónapos korukban, hiszen így könnyebb a teljes folyamat (csapda építés, szállítás stb.) és jobban idomíthatók.

Mindaddig, amíg ezekért a „látványosságokért” fizetnek az emberek, tehát fenntartják a keresletet, nem fog változni semmi. Minden változáshoz idő kell és sok ember összefogása. Ha a turisták nagy része nem látogatná ezeket a helyeket, akkor azokat nem érné meg üzemeltetni és szépen lassan bezárnának. Az első lépés tehát, amit megtehetsz, hogy messziről elkerülöd azokat a helyeket, ahol vadállatokat tartanak fogva. Ha mégis ilyen helyen jársz,  inkább nézz körül és ellenőrizd az alábbi dolgokat:

turistalátványosság elefánt
  1. Hozzáférnek az állatok friss vízhez és ételhez? Nagyon sok helyen, ahol majmok és elefántok dolgoznak, órákig nem jutnak vízhez és élelemhez. Sokan túlhevülnek, dehidratáltak lesznek.
  2. Van az állatoknak olyan helyük, ahol nyugodtan pihenhetnek és elbújhatnak? A legtöbb vadállatnak szüksége van egy „kuckóra” ahol pihenés alatt kizárhatja a külvilágot valamint esős, vagy rossz időben menedékként szolgál számára.
  3.  Fájdalomban élnek az állatok? Sok helyen rosszul tápláltak az állatok, orvosi ellátásukra pedig nem áldoznak. Ha kihúzott fogakat és tövig vágott karmokat látsz, ott biztosan sok szenvedésen mentek keresztül az állatok.
  4. Természetellenes viselkedés. Egy delfin soha nem fog karikát pörgetni az orrán az óceánban, egy medve pedig nem fog tótágast állni. Ha azt látod, hogy az állatot számára természetellenes viselkedésre, mozgásra kényszerítik, akkor biztos lehetsz benne, hogy ez az állatnak szenvedést okoz.
  5. Trauma. Az állatoknak elképesztő stresszt okoz a legtöbb mutatvány végrehajtása, amit rájuk kényszerítenek.  A legrosszabb helyzetben a cirkuszi és egyéb mutatványos állatok vannak, sokszor szenvednek a stressz okozta tünetektől. Fej falba verése, monoton ismétlődő mozgás, körbe-körbe járás, apátia – mind olyan jel, amit észre lehet venni, ha valaki figyel.

Amennyiben bármelyiket tapasztalod ezek közül, akkor készíts felvételeket, nevezd meg pontosan a helyet és tedd közzé a világhálón minél szélesebb körben. Értékeld a helyet a TripAdvisor-on, az értékeléshez tölts fel képeket és felhívhatod a nemzetközi állatvédelmi szervezetek figyelmét is a látottakra! Bármi, amit teszel, számít!

Ebben a cikkben a delfináriumokról találtok fontos információkat, érdemes elolvasni azt is nyaralás tervezése előtt. Legyél tudatos turista!

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: World Animal Protection
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...