Saját KB bal
Saját KB jobb
Közönséges orbáncfű

Közönséges orbáncfű

Egy közismert gyógynövény négy felhasználási lehetősége a kutyák természetgyógyászatában.

A közönséges orbáncfüvet a középkorban hatékony ördögűzőnek tartották, mivel segít a hangulatingadozások kezelésében, enyhe nyugtató és igazoltan antidepresszáns hatású. Ugyan kutyáinkból nem űzi ki a kisördögöt, mégis sikerrel alkalmazható bizonyos panaszok kezelésére.

Közönséges orbáncfűA közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) Eurázsia mediterrán flórájában fordul elő, de a Kárpát-medencében is gyakori, őshonos növény. Gyenge minőségű talajon is megél, gyakran találkozhatunk vele vízparton, száraz gyepeken és parlagokon. Június közepe-vége felé virágzik – innen ered régies neve, a Szent János virága – és ekkor érdemes gyűjteni. Virágait, szárát és leveleit is használják a gyógyászatban.

Az orbáncfű gazdag flavonoidokban, kinonokban, polifenolokban és tanninokban, ezért immunerősítő, antioxidáns és gátolja a tumorok kialakulását. 

Közönséges orbáncfűA humán gyógyászatban leggyakrabban antidepresszánsként használják a készítményeit, mivel klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy hatékonyan csökkenti a depresszió tüneteit. Kutyák esetében az orbáncfű tartalmú készítmények segíthetnek az ideges eredetű és szorongásos problémák kezelésében, mint például a szeparációs szorongás vagy a stresszel járó helyzetek (pl. állatorvosi vizit, utazás, költözés, stb.) leküzdésében. Hatékony nyugtató utazási betegség esetén. A traumatizált állatok rendszeres kezelésében, rémálmok és álmatlanság kezelésében is használják.

Egy másik terület, ahol az orbáncfű idegnyugtató hatása érvényesülhet a fájdalomcsillapítás. Hatékonyan mérsékli az idegvégződések fájdalmát, ráadásul enyhe gyulladásgátló hatással is bír, ezért sérülések, műtétek után természetes kiegészítő lehet, illetve reumás és ízületi panaszok enyhítésére is javasolják a természetgyógyászok.

Az előbb említett gyulladásgátló és természetes gomba- és baktériumellenes hatása miatt a sebkezelésben, a gyulladásos bőrpanaszok kezelésében is használható, például körömvirágos tinktúrában vagy balzsamban. Az érintett felületen segíti a gyógyulást, csökkenti a gyulladást és az irritációt. Továbbá alkalmazható samponhoz keverve vagy főzetként a zsíros-korpás bőr kezelésére és az ezzel járó viszketéses tünetek csökkentésére.

Az orbáncfű nagy mennyiségben való alkalmazása fényérzékennyé teszi a bőrt, illetve befolyásolja más gyógyszerek, készítmények hatását. Mielőtt bármilyen gyógynövényt alkalmaznál, beszéld meg a kezelés módját és a pontos adagolást az állatorvossal vagy kutya természetgyógyászatban jártas szakemberrel! 

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Naturally Magazine; wikipedia;
Képek: fir0002flagstaffotos [at] gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 – A feltöltő saját munkája, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=496220; Dr. Valló Ágnes;

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...