Saját KB bal
Saját KB jobb
hipoallergén kutyák

A hipoallergén kutyák

Tények és tévhitek az antiallergén kutyákról

Sokan, annak ellenére, hogy allergiával küzdenek, vágynak arra, hogy megosszák otthonukat egy kutyával. Érthető, hogy pontosan ezek az emberek azok, akik hajlandóak többet – sőt, egészen sokat – fizetni egy hipoallergén kutyáért. De vajon megkapják azt, amiért fizetnek?

Az úgynevezett „hipoallergén” kutyák állítólag nem allergizálnak annyira, mint az átlagos kutyák, és ez az alacsonyabb allergén szintjüknek köszönhető.

Kutatási eredmények

A kutatások eleddig azonban úgy találták, hogy ennek az állításnak nincs tudományos alapja, mivel az allergén szint egyedi és nem fajtajellemző. Tehát az, hogy egy kutya egy adott fajtához tartozik, még nem garancia arra, hogy kevésbé allergizál. Egy 2011-ben végzett tanulmányban a kutatók azt találták, hogy azok a családok, akik „hipoallergén” fajtájú kutyával osztják meg az otthonukat, ugyanolyan mennyiségű allergénnel élnek együtt, mint azok, akiknek „közönséges” kutyájuk van. A kutatók 173 egy kutyás otthonban mérték meg a leggyakrabban allergiát okozó anyag (Canis familiaris 1; CF1) mennyiségét, és ezek közül 163 helyen kimutatták az allergén jelenlétét. A kutatók ezután összehasonlították a az allergén mennyiségét a különböző fajtatiszta, keverék és hipoallergénnek titulált fajták otthonában, de nem találtak számottevő különbséget.

Az Amerikai Kennel Klub (AKC) a következő fajtákat javasolja az allergiával küzdő gazdijelölteknek: afgán agár, amerikai meztelen terrier, bedlington terrier, bichon frise, kínai meztelen kutya, coton de tulear, óriás schnauzer, íz vízi spániel, portugál vízikutya, spanyol vízikutya. A köztudatban ezek a fajták terjedtek el „hipoallergén” kutyafajtaként, habár a szervezet nem tett közzé erre vonatkozó specifikus ajánlást.

Hipoallergén-legenda

Hipoallergén kutya valójában nem létezik, mindössze az a közös ezekben a kutyafajtákban, hogy kevésbé vedlenek, mint más fajták, ezért kevesebb allergizáló szőr jut a levegőbe. De akkor mégis honnan ered a hipoallergén-legenda? Egy egyszerű google keresés több ezer találatot és javaslatot hoz ki, és az árakból látható, hogy a hipoallergén háziállat, különösen az Amerikai Egyesült Államokban és más fejlett jóléti országokban hatalmas üzlet. Az USA-ban bejegyzett Lifestyle Pets cég nem kevesebb, mint 16 000 USD-ért árul hipoallergén háziállatokat.

Bár a hipoallergén kutya és cica egyelőre csak mítosz, szerencsére van pár olyan eszköz, amely segít, hogy csökkentsük az otthonunkban lévő allergének mennyiségét.

  1. Gondoskodj róla, hogy kedvenced étrendjében megfelelő mennyiségben legyenek jelen a zsírsavak. Ezek egyensúlya hozzájárul a szőrzet és a bőr egészségéhez.
  2. Fürdesd gyakrabban kedvencedet, használj jó minőségű kutyakozmetikumokat. A rendszeres kutyakozmetika szintén sokat segíthet.
  3. Porszívózz gyakran, használj erősebb porszívót, ami hatékonyan gyűjti össze az állatszőrt a textíliákból és a szőnyegből is.
  4. A bútorszöveteket, párnákat, szőnyegeket és a függönyöket is tisztíttasd gyakrabban. Ugyanez igaz az ágyneműre, takarókra és a kutyád fekhelyére is. Érdemes lecserélni a szőnyeget faburkolatra, a textíliát más anyagokra, amelyben nem tapad meg a szőr.
  5. Ha együtt autóztok, akkor az autó üléshuzatait és a szellőzőrendszert is tisztíttasd rendszeresen.
Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark, AKC. Képek: pexels.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...