Saját KB bal
Saját KB jobb
Christiane képe a Pixabay -en.

Vigyázzunk a postaládákba fészkelő széncinegékre

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívása szerint igen gyakori esettel állunk szembe, mely fokozott figyelmet igényel.

Az MME közlése szerint gyakran érkezik hozzájuk bejelentés arról, hogy széncinegék fészkeltek postaládába. Az eset kimondottan gyakorinak mondható, ezért érdemes rá odafigyelni és megelőzni. Javasolják a billenőajtóval fedett postaládák felszerelését és a ládák környékére mesterséges odúk kihelyezését. A fészkelésre először márciusban lehet számítani, de a nyár második feléig előfordulhat a jelenség.

Amennyiben a cinege befészkel egy postaládába, fel kell függeszteni annak használatát. A kotlás és fiókanevelés időszakára egy alternatív postaládát javasolt elhelyezni és érdemes kifüggesztenie egy értesítőt a postás számára, hogy az ideiglenes postaládát használja. A széncinege a legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon, évente több fészekaljat is felnevelhet. Rendkívül hasznos madarak, rovarokat, kártevőket fogyasztanak. Meglepően nagy zsákmányfajokat is elfogyasztanak, például törpedenevéreket és énekesmadarakat, elhullott nagyvadak tetemeit, valamint nagyobb ragadozómadár által elejtett pockokat.

A széncinege más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe is beköltözik és nem ragaszkodik a magasan lévő helyekhez.  Egészen váratlan helyeken fedeztek már fel fészkeket. Például kerítések üreges részeiben, kültéri vázákban, útterelő-bójában, kandeláberben, kéményben, cserépedényekben és vascsövekben. A hagyományos levélszekrények a cinegék számára könnyedén lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tűnhet. Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a könnyen megtalálják őket és néhány nap alatt be is költöznek, teljes fészket építve.

Forrás: MME 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...