Saját KB bal
Saját KB jobb

Beszéljünk az ivartalanításról! – 3. rész

Magyarországon a kutyák mindössze 5-10 %-a van ivartalanítva. Mindeközben az állatvédő szervezetek és az önkéntesek napi szinten harcolnak azért, hogy a véletlen almoknak, a kidobott kutyáknak gazdát találjanak. Ezért aktuális, hogy beszéljünk az ivartalanításról. A következőkben az egészségügyi kockázatokat vesszük górcső alá.

Vannak, akik aggódnak az ivartalanítás kockázata miatt. Elsősorban a műtét hathat ijesztően, hiszen egy hasi műtétről beszélünk. Az ivartalanításról fontos tudni, hogy ma már rutin beavatkozásnak számít. A kan kutyák esetében tényleg csak minimális vágást ejtenek. A szukáknál már más a helyzet, az ő esetükben sajnos nagyobb bemetszés szükséges. A jó hír, hogy ez a seb is gyorsan gyógyul, és körülbelül 10-14 nap alatt teljes életet élhet a kutyánk.

Érdemes mérlegelni, hogy mit kockáztatunk az ivartalanítás elmulasztásával. Szukák esetében ugye a vemhesülést és az ellést, ami valószínűleg legalább olyan fájdalmas, mint egy műtét. Arról nem is beszélve, hogy egy állatorvosi rendelőben, műszeres és állatorvosi felügyelettel végzett beavatkozáshoz képest jóval veszélyesebb. Az ivaros szukák körében előfordulhat a méh és a petefészek daganata, illetve méhgyulladás is. Ezek mind fájdalmas, akár halálos kimenetelű betegségek, amelyek kezelése műtéti úton történik – ha kezelhetőek. Ezek kockázata nagyobb, mint a műtéti komplikációé! Tehát, ha féltjük a kutyánkat, akkor ivartalanítsuk időben.

Aki ódzkodik a nagy hasi műtéttől, annak érdemes tudni, hogy lehetőség van laparoszkópiás eljárással is az ivartalanításra. Ez egy drágább műtét, ami hosszabb ideig tart, de mindenképpen lehetőség. Az állatorvos pontos tájékoztatással tud szolgálni a megfelelő beavatkozás kiválasztásához.

Ha ivartalanításról vagy műtéti beavatkozásról van szó, akkor fontos tudni, hogy ezeket altatásban végzik, és utána lehetőség van a fájdalomcsillapításra. Odafigyeléssel ez a „tortúra” egy egyszeri, fájdalommentes beavatkozás, amivel megelőzhetünk több, halálos betegséget!

Beszéljünk egy olyan tévhitről, ami nem tévhit: az ivartalanítás drága.

Ez, bizony, így van. Ugyanakkor, a kutyatartás egyéb költségeihez képest arányosnak mondható, és, egyszer kell kifizetni. Ha összehasonlítjuk egy nem kívánt alom felnevelésével vagy egy sürgősségi méhgyulladás műtéttel, esetleg egy daganatos betegség kezelésének költségével, máris nem olyan ijesztő. Azt gondolom, hogy aki kutyát vállal, az vállalja felelősséggel. Az etetés, az oltások, a külső élősködők elleni védelem és a megfelelő felszerelések mellett az ivartalanítás is kalkulálható költség. Ezeket akkor kell átgondolni, amikor még csak fontolgatjuk, hogy kutyánk lesz.

Ha valakinek mégis nehézséget okoz ez a költség, akkor fontos tudni, hogy állatvédő szervezetek és a Magyar Állatorvosi Kamara is szervez kedvezményes ivartalanítást. Erről egy korábbi cikkünkben találhatsz bővebb információt: Ismersz 3 millió felelős gazdijelöltet?

Végül, egy olyan tévhitről is szót kell ejtenünk, ami talán tabutéma, de fontos, hogy tudjunk róla.

Akkor is lehetőség van a szuka kutyák ivartalanítására, ha már vemhesültek. Ebben az esetben a méhet a benne lévő kiskutya magzatokkal együtt távolítják el. Igen, így ők meghalnak. Viszont, ha ők megszületnek, akkor másik kutyák halnak meg. Meg kell értenünk, hogy minden egyes megszületett kutya egy másik kutya halálos ítélete. Ezért fontos, hogy beszéljünk az ivartalanításról.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Nébih – Szabad a gazdi – https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166160/Szabadagazdi+szorolap.pdf/3847e26e-df85-8a1f-e43c-c304bf27705d; Kép: Photo by 대정 김: https://www.pexels.com/photo/four-assorted-color-puppies-2827238/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...