Fotó: Спиридон Варфаламеев: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/vonat-allat-kutya-hazi-kedvenc-16806095/

Szájkosarat követelt a kalauz a vakvezető kutyára

Egy pécsi vonatjáraton a jegyellenőr megalázó stílusban követelte egy látássérült utastól, hogy tegyen szájkosarat a vakvezető kutyájára.

A Blikk beszámolója szerint, egy látássérült nő, Pozsgay Dóra, és vakvezető kutyája, Noé kellemetlen helyzetbe került egy pécsi vonaton. A kalauz ugyanis követelte a nőtől, hogy tegyen szájkosarat a kutyájára. Pozsgay szerint a jegyellenőr megalázó stílusban szólította meg, aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy a kutya megharaphatja.

„megalázó stílusban kérte számon, hogy kié a kutya és miért nincs rajta szájkosár, és azt hajtogatta, hogy ez az életét veszélyezteti, mert bármikor megharaphatja”.

Pozsgay Dóra kutyájával, Noéval rendszeresen utazik a Pécs-Budapest vonalon, nem értette a jegyellenőr felháborodását. Elmondása szerint a jegyellenőr kérdőre vonta őt a kutya tulajdonjogát illetően is,  arra hivatkozva, hogy a kutya veszélyt jelenthet a többi utasra.

A nő hiába hívta fel a figyelmet arra, hogy már 15 éve nincs szükség szájkosárra vakvezető kutyák esetében, és hogy a kutya hivatalos dokumentumai megvannak, a MÁV dolgozója továbbra is kifogásolta a szájkosár hiányát. Az eset kapcsán Pozsgay panaszt tett, mire a MÁV sajnálatát fejezte ki és bocsánatot kért az utastól a jegyellenőr magatartása miatt. A MÁV eljárást is indított, és azt ígérte, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatási folyamat során a segítő kutyákra vonatkozó szabályokra, hogy a jegyellenőrök fel legyenek készítve hasonló helyzetek kezelésére.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Blikk 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...