Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Andrew S on Unsplash

Elkészült hazánk legteljesebb állatvédelmi tananyaga

Elkészült és online elérhető az eddigi legátfogóbb állatvédelmi tananyag és képzési sorozat jogalkalmazók számára, amelyet a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány hozott létre.

Az új kezdeményezés célja, hogy erősítse az állatvédelmi eljárások hatékonyságát és gördülékenységét. Az alapítvány 2024 júniusától kezdve folyamatosan tölti fel honlapjára a több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványokat, amelyek bárki számára térítésmentesen letölthetők. Az anyagok célja, hogy segítsenek a jogalkalmazóknak – beleértve az állatvédelmi hatóságokat, jegyzőket, járási és kormányhivatalok ügyintézőit, állatorvosokat, rendőröket, polgárőröket és civil állatvédőket – alaposan megismerni a hatályos jogszabályokat, hatásköröket, lehetőségeket, valamint a szakmai protokollokat és etikai szabályokat. A hatékony állatvédelem érdekében kiemelten fontos a jogszabályok betartása és a helyes szakmai gyakorlat alkalmazása. Ez nemcsak az állatvédelem hatékonyságát növeli, hanem egységes joggyakorlatot is biztosít, ami végső soron az emberek és az állatok védelmét szolgálja.

A program két fázisa

A program első fázisában modulszerűen felépített tananyagokat és kiadványokat állítottak össze. A második fázisban online képzések, szakmai napok és országjárás várható, amelyek lehetőséget biztosítanak a tapasztalatcserére, gyakorlati információk átadására, a helyi jó gyakorlatok megismerésére és a szakmai kapcsolatok erősítésére.

Vetter Szilvia, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az állatvédelmi jog dinamikusan változó és fejlődő terület, amely gyakran szigorodik. Még a jogszabályokat napi szinten alkalmazóknak sem mindig könnyű eligazodniuk. Az ingyenesen elérhető, lektorált tananyagok segítségével azonban bárki hiteles, hatályos és gyakorlati információkhoz juthat az állatvédelmi jogszabályokról és jó gyakorlatokról.

További képzések és országjárás

A program folytatásaként szeptembertől személyes és online képzéseket, illetve vármegyei országjárást terveznek. Az első állomásként az Országos Polgárőr Szövetség kijelölt állatvédelmi referenseinek szerveztek szakmai napot. Az új állatvédelmi kompetencia program tehát jelentős előrelépést jelent az állatvédelem területén, és remélhetőleg nagyban hozzájárul a jogalkalmazók munkájának megkönnyítéséhez és az állatok védelmének javításához.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...