Saját KB bal
Saját KB jobb

Gyerek vagy farkas? Avagy: kutyák a mai társadalomban – 1.

Szőrös gyerek vagy falkatag? Hol van a kutya helye a családban? És hogyan bánjunk velük, hogy a lehető legjobb legyen nekik? Számos tudományos és kevésbé tudományos elmélet látott és lát folyamatosan napvilágot arra vonatkozóan, hogy mi lenne a legjobb stratégia a felhőtlen kutya-gazdi viszony elérésére. Ezek egy része a kutya farkas őseinek életmódjára hivatkozik, míg mások a gyermeknevelés terén elfogadott véleményekre alapoznak. Éles a vita a témában, és jelen cikk célja nem ennek eldöntése. Kevéssé valószínű, hogy van egy olyan keretrendszer, amely minden kutyára és minden gazdára vonatkozó megoldást tartogat. Érdekes azonban elgondolkozni azon, hogy milyen hozadékai lehetnek a modern „dogmom” megközelítésnek, illetve a „hagyományos” farkas (falka) párhuzamoknak.

Sokan vitatják a kutya gyermek szerepbe helyezésének kérdését. Bár a kutya felelősségre tanít és bizonyítottan jó hatással van a mentális és a fizikai egészségre is, a túlzott ajnározásnak megvan a veszélye. Elsősorban a kutya számára. A kutya – ember viszonyt vizsgáló kutatásokból az derül ki, hogy a kutyával való törődés, a gondoskodás, a közelség – sőt, még az egy ágyban alvás is – pozitív hatású. Legalábbis az emberekre. Azt azonban kevésbé vizsgálják, hogy milyen hatása van mindennek a kutyára? Vajon tényleg olyan jó neki, hogy mindenhová magunkkal visszük és folyamatosan együtt vagyunk vele? Nem szenved esetleg hiányt a szabadsága, a választásai vagy mondjuk a fajtárs kapcsolatai?

Gyorsan változó világ

Ahogy a városi ember elszakadt a természettől, úgy igaz az is, hogy a kutyáink is egyre inkább egy emberek által létrehozott, mesterséges környezetben élnek. Nem csatangolhatnak, szaladgálhatnak szabadon, nem játszhatnak szabadon a fajtársaikkal. A városi kutya léte rendkívül szabályozott, és, ha belegondolunk, magányos lehet. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy városi környezetben nem lehet megadni a kutyánk számára a teljes élethez szükséges feltételeket, vagy az „önsétáltató” kutyatartás pártján lennénk! Inkább csak arról van szó, hogy az elmúlt évszázadban az emberek és a kutyák életkörülményei is megváltoztak, és ezzel a változással a kutyák is kiveszik a részüket a modern világ előnyeiből és hátrányaiból.

Az úgynevezett második demográfiai átalakulás során, amely az elmúlt évtizedekben zajló, a modern társadalmakat érintő változás, jellemző a gyermekek számának csökkenése, az egyedül élők számának növekedése, és a hagyományos, nagy családokon alapuló közösségek megszűnése. A második világháború előtt az emberek olyan kisebb közösségekben éltek, melyekben mindenki ismert mindenkit, generációk óta. Közeli kapcsolatok és együttműködés volt a jellemző, hiszen egyedül nem lehetett életben maradni. Szükség volt a közösség összefogására a mezőgazdasági munkákban, a házépítésben, stb. És ez a szociális háló lelki támogatást is nyújtott. Az emberek nem voltak magányosak, ahogy a kutyák sem. Mivel nem volt autóforgalom, szabadon jöhettek-mehettek, „bandázhattak” egymással.

A városiasodással egyre inkább lehetőség vált arra, hogy önállóan is megoldható legyen az élet, és az egyre több szabadidő megjelenésével – és az egyre kevesebb társas kapcsolat miatt – a kutyák szerepe felértékelődött. Ma már körülbelül minden második-harmadik háztartásban van kutya, akiknek a szerepe egyre fontosabb az életünkben. Szintén felmérések bizonyítják, hogy sokaknak az egyik, ha nem a legfontosabb társas kapcsolata a kutyájuk. És itt visszakanyarodunk a gyermek szerepbe helyezéshez. A kutyánk fontos nekünk, és mindent megadnánk neki. Jobb ételt kap mint mi, rengeteg játéka van, saját közösségi média felülettel rendelkezik, és tényleg mindenben részt vesz. De vajon erre van szüksége?


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://pethelpful.com/dogs/are-dogs-like-wolves; The Monks of New Skete: How to raise a puppy?; Patricia McConnell: The other end of the leash; Brian Hare és Vanessa Woods: The Genius of Dogs; Marc Bekoff: Canine Confidential;
Képek: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/crop-ethnic-woman-walking-dog-5255612/; Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/crop-ethnic-woman-petting-dog-in-park-5255591/; Photo by Zen Chung: https://www.pexels.com/photo/akita-inu-sitting-on-street-with-owner-5749799/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...