Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Gerald Schömbs on Unsplash

Miért jó, hogy egyre több cápa van az óceánokban?

Az Egyesült Államokban egyre több cápát észlelnek a tengerekben és óceánokban. Ez a tény pedig inkább ünneplésre ad okot, mintsem riadalomra. A sok cápa a tengeri ökoszisztéma javulását jelzi.

Szakértők szerint a cápa észlelések emelkedése arra utal, hogy a túlhalászás és élőhely pusztítás miatt drámai mértékben csökkenő cápapopulációk újra feléledtek. A tenger élővilága hosszú ideje szenved az emberi tevékenységek hatásaitól, amelyek nem csak a cápák, de az egész ökoszisztéma pusztulását eredményezték. Azonban az elmúlt években végrehajtott konzervációs erőfeszítéseknek köszönhetően úgy tűnik, hogy a cápák visszatérőben vannak. Dr. Bob Hueter, az OCEARCH vezető tudósa szerint a cápapopuláció növekedése az óceánok ökológiai egyensúlyának helyreállását jelzik.

Az ember és a cápa békés együttélése

De vajon a cápák számának növekedése azt is jelenti, hogy a strandok is veszélyesebbek lettek a tengerpartokon? A szakértők szerint ez egyáltalán nem így van.  A cápatámadás kockázata továbbra is rendkívül alacsony. Az indokolatlan cápatámadások száma évente átlagosan 76 alkalom. Annak ellenére, hogy a cápapopuláció nő, és a melegebb hőmérsékletek több strandolót vonzanak, a cápatámadások aránya nem mutat növekedést.

A Kaliforniai Állami Egyetem Cápalaboratóriuma által végzett tanulmány megállapította, hogy az emberek és a cápák gyakran békésen úsznak egymás közelében, konfliktus nélkül. Az embereknek meg kell érteniük a cápák viselkedését és élőhelyét, hogy biztonságosan együtt tudjanak élni velük. A technológia is segítheti ezt a törekvést. Drónok és más eszközök segíthetnek az óceánokban úszó cápák helyzetének azonosításában, és a strandolókat is tájékoztathatják az esetleges veszélyről.

Az óceánok egészségének jelei

Ahogyan Dr. Hueter javasolja, újra kell kalibrálnunk az óceán megértését. Ez egy élettel teli ökoszisztéma, és a több cápa jelenléte az egészségének egyik mutatója. A cápák szerepe a táplálékláncban és az ökoszisztémában nélkülözhetetlen. Jelenlétük hozzájárul az óceánok biológiai sokféleségéhez és stabilitásához. Tehát ahelyett, hogy félnénk a cápák számának növekedésétől, tekintsünk rá úgy, mint az óceánok állapotának javulására. Az emelkedő cápapopulációk az óceánok életképességének és gyógyulásának ígéretét hordozzák magukban, erre pedig manapság óriási szükség van.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...