Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Vijesh Datt on Unsplash

A járvány után megnövekedett az állatkínzásos esetek száma

Egy amerikai állatvédelmi szervezet adatai szerint a pandémia utáni időszakban nemcsak az elhagyásos, hanem az állatkínzásos esetek száma is megnövekedett.

Az állatkínzásos esetek száma párhuzamosan növekszik az elhagyásos esetek számával a korlátozások megszűnését követően. A COVID-19 járvány 2020-ban szinte az egész világot megbénította.

A hosszan tartó lezárások, karanténok miatt az emberek beszorultak otthonaikba.  Ezzel párhuzamosan megnövekedett a menhelyekről örökbefogadott állatok száma is. Az Egyesült Államokban több menhely is arról számolt be, hogy szinte teljesen kiürültek, a legtöbb kutyát és cicát sikerült örökbe adniuk. Ennek a hírnek először a legtöbb állatvédő örült, azonban már akkor sokan fejezték ki aggodalmukat a meggondolatlan örökbefogadások miatt. Sajnos részben igazuk is lett.

A Covid-kutyák

A szigorítások enyhítésével az emberek elkezdtek visszatérni a munkahelyekre. Megnyíltak a vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, újraindult a társasági élet. Az úgynevezett „Covid-kutyákra” egyre kevesebb idő jutott, és nagyon sokan visszakerültek a menhelyekre. Ez a tendencia nemcsak az USA-ban, hanem a legtöbb olyan országban megfigyelhető volt, ahol a karantén alatt megnövekedtek az örökbefogadások. A szakértők szerint azonban nemcsak az elhagyások száma nőtt meg drasztikusan. Egy új elemzés szerint az állatkínzásos esetek száma is magasabb lett a járvány után.

Rossz tartás és bántalmazás

A témában a Spectrum News 1 csatorna keresett meg állatvédelmi szakembereket. Cait Daly, az Erie megyei SPCA elnök-vezérigazgatója szerint 2020 októberétől 2021 szeptemberéig az állatkínzásos esetekkel kapcsolatos letartóztatások száma majdnem megduplázódott az előző évhez képest. 2022. október és 2023. július között több bántalmazási ügy is bűncselekménynek minősült. Az esetek nagy részében a háziállatok bántalmazása és rossz tartása miatt indult eljárás.  A kutyák nem kapnak elég vizet és élelmet, valamint az időjárás viszontagságai elől megfelelő menedéket sem biztosítanak számukra.

Ashley Jeffrey Bouck vezérigazgató elmondta, hogy a New York-i Mohawk Hudson Humane Society-nél az állatkínzásos esetek száma 156 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az állatvédelmi szakemberek szerint az egyre gyakoribbá váló állatkínzásos esetek mögött több ok húzódik meg. Ezek között szerepel többek között a megélhetési költségek növekedése, a kezeletlen mentális egészségügyi problémák és a világjárvány idején visszaesett ivartalanítások száma.

Európában sem sokkal jobb a helyzet

A World Animal Foundation szerint az állatkínzások száma nem csak New Yorkban, hanem a világ minden táján megnövekedett. Jelentésük szerint az Egyesült Királyságban a kutyákkal szembeni bántalmazás 16 százalékkal nőtt a 2020-as világjárvány óta. Az elmúlt 10 évben pedig arról számolnak be, hogy az állatkínzással kapcsolatos panaszok 55 százalékkal nőttek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: SpectrumNews1

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...