Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyaútlevéllel külföldre

Az egész évben várt nyaralást egyetlen apró momentum sem zavarhatja meg. Nem kell már azon izgulni, hogy kire bízzuk négylábú kedvencünket, amíg mi valami távoli országban pihenünk. Jöhet az állatútlevél, és irány a messzeség.

2004 őszétől kötelező az állatútlevél használata az Európai Unión belül, a gazdáikkal együtt külföldre utazó kutyáknak, macskáknak és vadászgörényeknek. Ez az okirat elsősorban a veszettség elleni oltás meglétét tanúsítja majd. Az EU 25 tagállamában ugyanis (Nagy-Britannia, Svédország, Írország és Málta kivételével, amelyek további feltételeket is szabnak) ez az egyetlen követelmény a házi kedvencek beutazásához.

Az állatútlevelet – ellentétben a lakosság számára készült útlevéllel – nem az önkormányzatok okmányirodáiban, hanem az állatorvosoknál lehet igényelni. Az okmány kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Ez is egy sorszámozott szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be. Célja pontosan az, hogy a kedvtelésből tartott állatot gazdája karantén nélkül is átvihesse az egyik EU-országból a másikba.

Az igazolvány elsősorban az EU egész területén előírt veszettség elleni oltás megtörténtét bizonyítja: tartalmazza az utolsó veszettség elleni védőoltás dátumát, az oltóanyag számát, lejáratának idejét és a gyártási számát. A Magyar Állatorvosi Kamara útlevél szabályzata 2009. január 1-től hatályos. Mivel az állatútlevélbe az adatok nem központilag kerülnek be, hanem a jogosult állatorvosok végzik a kiállítását, gyakorlatilag az állattartó az útlevél igénylésekor azonnal meg is kaphatja. Kivételt képez az a helyzet, amikor az állattartó olyan EU-s tagállamba szeretne utazni, amelyek különleges követelményeket támasztanak. Az útlevél egészen addig használható az Unión belüli utazásokhoz, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás, illetve bizonyos esetekben egyes elvégzett kezelések érvényessége tart. A veszettség elleni oltás Magyarországon évente kötelező, így a magyar állatútlevél a veszettség elleni oltás dátumától számított 365 napon belül használható utazáshoz. A 365 nap letelte után csak újabb oltás beadatása és igazoltatása után lehet használni. Kellemetlen lehet, ha valahol Európai nagyvárosaiban derül ki, hogy az útlevél már réges-régen lejárt, ezért nem árt, ha odafigyelünk rá, legalább annyira, mint a saját papírjainkra.

A kiállításkor bejegyzésre kerülnek mind a tulajdonos, mind az állat alapvető adatai, az azonosítás módja (tetoválás vagy mikrochip) és annak száma, az utolsó veszettség elleni védőoltás dátuma és jellemzői, a hólyagférgesség illetve a kullancsok elleni legutolsó kezelések időpontjai. Bejegyezhető, de nem kötelező, az egyéb védőoltások dátuma és jellemzői. Ha szükséges a veszettség elleni titer igazolását is fel kell tüntetni. Ezt csak olyan állatorvos teheti meg, aki az útlevél kiállítására jogosult.

Mindez persze pénzbe kerül, de nem kell megijedni, hiszen házi kedvencünk biztonsága ennyit megér. Az útlevél kiállításkor fizetendő összeg tartalmazza az útlevél árát, a regisztráció díját és a kiállítással kapcsolatos vizsgálat, azonosítás költségeit. A Magyar Állatorvosi Kamara javaslata szerint az útlevél kiállításának díja 3 600,-Ft+ÁFA, ez azonban csak javasolt díjtétel, amitől az állatorvosok eltérhetnek és sok esetben el is térnek. Olyan állatok esetében, amelyek nem rendelkeznek sem olvasható tetoválással, sem mikrochippel, az útlevél kiállítása előtt az állatba mikrochipet is be kell behelyezni. Ez további költségeket jelent. Az útlevél kiállítása, a mikrochip behelyezése együttesen elérheti a 12-13 ezer forintot.

A kamara postán, utánvéttel juttatja el az állatorvoshoz az igényelt állatútlevelet. Nyilvántartásában a kiadott útlevelek sorszámai mellé rögzíti az állatorvos nevét, címét és kamarai tagnyilvántartó azonosító számát. Nem árt tudni azt is, hogy nem szállíthatók a kölyökkutyák (3 hónapos kor alatt) az Egyesült Királyságba, Svédországba és Írországba, csak akkor, ha már be vannak oltva veszettség ellen. Persze előfordulhat, hogy elveszítjük az okmányt, de ekkor sem kell megijedni. Az Európai Unión belül bármely olyan állatorvosnál lehet igényelni, aki jogosult a veszettség elleni védőoltás beadására. Az útlevél formája, kinézete és szövegezése az egész Unión belül egységes. Amennyiben a külföldi tartózkodás alatt veszik el az állatútlevél, fel kell keresni ott egy jogosult állatorvost, aki a szükséges azonosítás elvégzése, valamint egy veszettség elleni oltás beadása után kiállítja majd az új útlevelet. Az Unión belül ugyan már régóta nincsenek határállomások és ellenőrzések, az állatútlevél bemutatására elsősorban Magyarország EU-s határain kell számítani, így jó, ha mindent idejében elintézünk, és nem ér meglepetés az igazoltatás során.

Mikor oltassuk a kutyákat?

Az oltásokat a kutya oltási könyvében, útlevelében kell vezetni. Mint a kutya legfontosabb dokumentumait utazáskor, kiállítások és állatorvosi látogatáskor mindig legyen nálunk. A szabályosan beoltott anyakutya szoptatás során átadja a kölyköknek a szervezetében lévő ellenanyagokat, amelyek átlagosan 6-8 hetes korig adnak védelmet. Ezután az anyától kapott ellenanyagok koncentrációja egyre csökken és ajánlatos megkezdeni a kölykök védőoltását. Minden védőoltást 2 -3 hét múlva meg kell ismételnünk, a szervezetben így alakul ki a megfelelő szintű immunitás, majd évente újra kell oltani az állatot, hogy felnőtt korában is védett legyen a fertőző betegségek ellen.

 

Forrás: kutya.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...