Szigorították a kutyák veszettség elleni oltását

A gazdának nem lesz több dolga, az állatorvosnak viszont igen: 8 napja van, hogy az oltási könyvön kívül az adatbázisban is rögzítse az oltást, ezt a kormányhivatal is ellenőrzi. Így megúszható lesz a hanyag orvosok miatti karantén – írja a vs.hu.

Bár az állatorvosi kamara döntése csak most kapott nyilvánosságot, tavaly december közepétől a szigorúbb szabályok vonatkoznak az állatorvosokra a kutyák veszettség elleni oltásánál: az illetékes kormányhivatalok ellenőrzik, hogy a beadott oltóanyagot nyolc napon belül regisztrálták-e a központi adatbázisban.

Az oltóanyag regisztrációja azért kulcsfontosságú, mert ennek hiányában akár el is vehetik a kutyát a tulajdonosától – figyelmeztet Menhardt Evelin, a Vizslamentés vezetője, aki régóta küzdött a szigorításért. Előfordult, hogy az egyik kutyást a szomszéd feljelentése alapján kereste fel a hatósági állatorvos, és hiába volt kitöltve, lepecsételve a kutya oltási könyve, a Petvetdata-adatbázisban nem szerepelt, hogy milyen veszettségi elleni vakcinát kapott az eb, a hatóság karanténba záratta a kutyát, a gazdának pedig rengeteg pénzbe és időbe került, hogy visszakapja.

Előfordult, hogy közvetlenül határátlépés előtt derült fény az oltás regisztrációjának hiányára, így a hanyag állatorvos miatt hiúsult meg a külföldi nyaralás. Az elszökött, elkóborolt kutyákat pedig a menhelyeken rakják karanténba, ha nincs feljegyezve a vakcinaszám, hiába lesz meg időközben a gazdájuk.

Menhardt Evelin szerint akár még a BKV-ellenőr is kérheti a kutya oltási könyvét, így minden felelős kutyatartó érdekelt abban, hogy az állat adatai rendben szerepeljenek a nyilvántartásban. Épp ezért az állatvédők létrehoztak egy emailcímet, ahol a gazdák érdeklődhetnek, hogy helyes adatok szerepelnek-e a kutyájuk neve mellett, másrészt, hogy az állatorvosuk regisztrálta-e az évenként kötelező veszettség elleni oltás beadását.

Ha kétsége, kérdése van, akkor a [email protected] címre küldje el kutyája adatait!


Munkácsy Márton

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: vs.hu
Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...