Saját KB bal
Saját KB jobb
Evgeni Tcherkasski képe a Pixabay -en.

Több ló is elpusztult a Kentucky Derby előtt

Dagad a botrány az egyik leghíresebb amerikai lovas esemény körül. A Kentucky Derby előtt több benevezett ló is elpusztult.

Az Egyesült Államok legnézettebb lóversenye

A Kentucky Derby-t  Louisville-ben, a Churchill Downs pályán rendezik. A versenyen hároméves telivérek indulnak egy és negyed mérföldes (2,0 km) távon. A mezőny lovai először versenyeznek ezen a távon.  Az évente május első szombatján megrendezésre kerülő verseny a Hármas Korona első állomása. A Derby „The Run for the Roses” néven ismert, mivel a győztes lovat rózsatakaróba burkolják. A versenyt a kéthetes Kentucky Derby Fesztivál előzi meg. Először 1875-ben rendezték meg. A Hármas Korona többi futamától, a Preakness Stakes-től és a Belmont Stakes-től eltérően a Derby-t az első alkalom óta folyamatosan, minden évben megrendezik. Két alkalommal ütemezték csupán át,  2020-ban a COVID-19 járvány, 1945-ben pedig a háború miatt. A Kentucky Derby 149. futamára 2023. május 6-án, szombaton került sor, közel 150 ezer néző jelenlétében.

Dopping gyanú

Az idei versenyt számos szokatlan esemény árnyékolta be. A rajt napján törölték a mezőnyből a Derby toronymagas favoritját. A versenyt megelőző napokban pedig több ló is elpusztult a versenypálya istállóiban. A legnagyobb presztízsű, 3 millió dollár díjjal járó egy és negyed mérföldes futamba nevezett Fortét az állatorvos egy sérülés miatt nem engedte rajthoz állni. Forte a tavalyi lóversenyen megnyerte a kétévesek futamát, és idén már öt versenyből álló nyerőszériában volt. Idén a főfutamon 3:1 arányban várták győztesnek. Összesen öt lovat töröltek az eredeti rajtlistához képest a futamból sérülés, valamint nem megfelelő forma miatt.

Az egyik felvezető futamban szereplő  ló olyan szerencsétlenül sérült meg, hogy a versenypályán el kellett altatni.  Az elmúlt napokban öt ló is elpusztult a lóversenypályához közeli istállókban, köztük olyanok is, amelyek a versenyre nevezettek között voltak. Egy trénert a vizsgálat idejére felfüggesztettek. Felmerült az is, hogy  a lovak dopping miatt haltak meg hirtelen a verseny előtt, de ezt semmilyen forrás nem erősítette meg egyelőre.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...