Már a szánhúzó kutyákat is doppingolják?

A megmérettetés 1973-as kezdete óta először találtak tiltott drogokat az Alaszkát átszelő Iditarod kutyaszánverseny néhány részt vevő kutyája szervezetében – jelentették be verseny szervezői. Azonban az ilyen bukás a dopping teszten nem mindig szándékos tettek következménye. 

Az egyik versenyző néhány kutyájában egy opiát alapú fájdalomcsillapító nyomait mutatták ki. A mintavételt hat órával a mintegy 1600 kilométeres táv megtétele után végezték március 14-én. A szert 15 órával, vagy közvetlenül a mintavétel előtt kaphatták a kutyák – közölték a szervezők, akik nem hozták nyilvánosságra a hajtó kilétét.

Chas St. George, az Iditarod szóvivője elmondta, hogy ügyvéd tanácsára nem nevezik meg a nyilvánosság előtt a hajtót. Azért sem nevezik meg, mert a versenyszervezők nem tudják bizonyítani, hogy a hajtó szándékosan használta a drogt. 

Hozzátette, a hajtó ellen nem szabnak ki semmilyen büntetést, és a jövő évi versenyen is indulhat. A március elején megrendezett versenyen 71 hajtó indult mintegy kétezer szánhúzó kutyával. A szervezők a célba érkezés után az első 20 helyen végzett csapatot tesztelték.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett megmérettetésen a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban, márciusban nyolc nap alatt. A kutyákat 1994 óta tesztelik tiltott szerekre, valamennyi résztvevő kutyáját vizsgálják szúrópróbaszerűen a verseny kezdete előtt és a táv megtétele alatt, és az első húsz helyen végzettet a megmérettetés után.

Idén az első magyar is rajthoz állt a versenyen

Balogh Ottó betegsége miatt azonban fel kellett adnia

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...