Saját KB bal
Saját KB jobb

COVID-kutyák – mi lesz velük a nyitás után?

A koronavírus világjárvány sokaknak felforgatta az életét. De, mint minden rossz dolognak, ennek is megvolt a pozitív hozadéka. Korábban mi is írtunk róla, hogy a járvány kitörése és a karantén időszak jelentősen növelte az emberek örökbefogadási kedvét. Az úgynevezett „COVID-kutyák” a világjárványnak köszönhetik azt, hogy szerető gazdira és otthonra leltek. De vajon mi lesz velük a nyitás után?

A járvány és a karantén időszak alatt sokan találták meg a helyet az életükben egy négylábú társnak és fogadtak örökbe kutyát vagy cicát. Egy amerikai menhely adatai szerint a járvány kitörését követő hónapokban az örökbefogadási kedv nagyságrendekkel nőtt. Míg előző év márciusában 140 érdeklődő látogatott el a menhelyre, addig 2020-ban ugyanebben a hónapban több, mint 3000-en kaptak kedvet az örökbefogadáshoz (FosterDogs Inc. adatai).

Jogosan merül fel a kérdés: vajon mi lesz a COVID-kutyák sorsa, ha minden visszaáll a régibe és az új gazdik visszatérnek a járvány előtti életükhöz?

Az USA Today című napilapnak Aron Jones, a Moms and Mutts Colorado Rescue állatmentő csoport vezetője így nyilatkozott: „Annak idején nem bírtunk elég kutyát menteni, hogy kielégítsük a hirtelen támadt igényt.” Mostanra viszont a szervezetnél megduplázódott a visszahozatalok száma. A menhelyre visszakerülő kutyák többsége egy év körüli.

Jones a cikkben később kiemeli, hogy többségében olyanok viszik vissza a kutyákat, akik korábbi kutyás tapasztalat nélkül, felindulásból fogadtak örökbe. Azt is elmondja, hogy a menhelyre visszakerült kutyák nagy része rosszul szocializált, ijedős és/vagy szeparációs szorongással küzd.

Természetesen nehéz megítélni egy ilyen helyzetet. Tény azonban, hogy nem csak a járványt követően ezek a menhelyre adás első számú okai.

Illetve ugyanez a korcsoport (egy év körüli kutyák) érintett. Nem csak a COVID-kutyák esetében igaz, hogy a felelőtlen örökbefogadás/vásárlás hamar kudarcba fullad, ha az újdonsült gazdi nem elégíti ki a kutya szocializációs, tanulási és egyéb mentális szükségleteit.

Ezt látszanak alátámasztani a Best Friends Animal Society adatai is. A szervezet felméréséből kiderül, hogy a 2020-as évhez viszonyítva ugyan 82,6%-kal nőtt a visszahozások száma, ez azonban még mindig 12,5%-kal elmarad a 2019-es adatokhoz képest.

Úgy tűnik, a járvány ugyan jelentősen növelte az örökbefogadási kedvet – van, amin nem változtatott. Ugyanakkor, a számokból világosan látszik, hogy – legalábbis az Egyesült Államokban – egyelőre pozitív a COVID-kutyák mérlege.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: FosterDogsNYC, USA Today; Képek: Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...