Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Sandy Millar on Unsplash

Kísérleti állatok helyett műegerek az Állatorvostudományi Egyetemen

Műegerekkel helyettesítik a kísérleti állatokat az Állatorvostudományi Egyetemen, így csökkentik a kísérleti állatok számát.

Az egyetem Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszékén állítottak szolgálatba hat műegeret. Segítségükkel a hallgatók teljes körűen megszerezhetik azt a tudást, amely a laboratóriumi kísérletek szakszerű elvégzéséhez szükséges. Mindezt pedig élő kísérleti állatok felhasználása nélkül.  A több millió forint értékű műegerek egyenesen Japánból érkeztek az egyetemre.

Többször hasznosíthatók

A műegerek sajátossága, hogy művérrel tölthetők fel a különböző mintavételi vizsgálatokhoz, a testrészek pedig cserével pótolhatók.  Az oktatás során a hallgatók nemcsak a mintavétel módját sajátítják el. Különös gondot fordítanak arra, hogy a szakszerűség mellet a kíméletes bánásmódot is elsajátítsák a jövő állatorvosai. Megtanulják, hogy hogyan foghatják meg úgy a kísérleti állatot, hogy azzal ne okozzanak neki fájdalmat, és egyúttal elkerüljenek egy esetleges harapást is. Ugyancsak gyakorlatot szereznek abban, hogy hogyan vehetnek vért az állatból, mely testrészen hogyan kell beadniuk egy injekciót, vagy hogy miként juttathatják be professzionálisan az orvosi szondát az állat szervezetébe.

„Az élő állatokat helyettesítő műegerek beszerzése jelentős fejlesztés a tanszéken. A kormányrendelet ugyanis a lehetséges esetekben elvárja az állatkísérleteknél az élő állatok helyettesítését, illetve azok számának csökkentését. Az állatjólléti szempontok mellett ezt az elvárást is teljesíti a modern oktatási eszközök beszerzésével az egyetem” –  Fodor Kinga, a Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszék vezetője.

Folyamatosan csökkentik az élő kísérleti állatok számát

Az egyetem közleményében hangsúlyozta, hogy eddig is folyamatosan dolgoztak azon, hogy a kísérleti állatok számát csökkentsék. A jogszabályok ugyan lehetővé teszik kutatási és oktatási célból kísérleti állatok alkalmazását, de tartásukra komoly előírások érvényesek. Emlősállatok esetében csak kifejezetten erre a célra tenyésztett egyedeken szabad állatkísérletet végezni. Ezek során pedig ügyelni kell az állatok egészségére és jólétük megőrzésére.

„Az előírások betartásának köszönhetően az Állatorvostudományi Egyetemen az oktatási célból tartott állatok, amelyek a jogszabály szerint kísérleti állatoknak minősülnek, elöregedésben múlnak ki” – írta az egyetem.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...