Saját KB bal
Saját KB jobb

Még van időd, hogy jobb húsvéti ajándékot találj ki, mint az élő nyuszi!

Az élő nyuszi kétségtelenül cuki. Emellett  érző és érzékeny lény, aki képes megtanulni a nevét és odajönni, ha hívják. Egész sor mutatványt is taníthatunk neki pozitív megerősítéses módszerrel és formálással, akárcsak a kutyánknak. Az is közös bennük, hogy a tartásuk egy életre szóló felelősséggel jár. Ahogy az is, hogy ez a felelősség nem mindenkiben van meg, ezért számtalan nyuszi kerül évről évre (legjobb esetben) az állatvédőkhöz. A rosszabb esetekről most nem beszélünk, mert ennek a cikknek nem a terror a célja, hanem az, hogy felelősségteljes döntésre sarkalljon. Ezzel a felelősséggel pedig példát mutathatunk a gyerekeknek és megtaníthatjuk nekik, hogyan bánjanak az állatokkal.

A gyerekek szeretnek mindent, ami cuki, legyen az kiskutya, nyuszi vagy cica. És teljesen érthető, ha nagyon szeretnének egy háziállatot, akit szerethetnek, akivel kötődést alakíthatnak ki. Ugyanakkor erre sajnos nincs mindig lehetőség, hiszen az anyagi, időbeli és érzelmi ráfordítás nem mindig fér bele egy család életébe. Van épp elég feladat és felelősség az életben. Fontos, hogy felismerjük, hogy mennyit bírunk, és az is, hogy felmérjük, van-e keretünk egy kisállat befogadására. Ha nincs, akkor az egyetlen felelős döntés amit hozhatunk, ha nem viszünk haza állatot.

Ez nem azt jelenti, hogy el kell vennünk a gyermekünktől az állatok szeretetét vagy meg kell fosztanunk a törődés és a gondozás adta boldogságtól. Ha gyermekünk szereti az állatokat, akkor szervezhetünk olyan közös programot, amely során megismerkedhet velük, tanulhat róluk. Elmehetünk együtt egy olyan menhelyre vagy tanyára, ahol nyuszik is élnek. Esetleg olvashatunk együtt a nyulak tartásáról, életmódjáról. Így ő is pontosabb képet kap arról, hogy mire van szüksége ezeknek az állatoknak és hogyan lehet felelős gazdiként viselkedni.

Az élő állat nem ajándék, a közös program viszont igen. Ha mindeközben pedig gyermekünk olyan értékeket sajátít el, amelyek felelősségre tanítják, az is olyan ajándék, amelynek révén később valódi, törődő kapcsolatot alakíthat ki egy állattal.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by George Dolgikh: https://www.pexels.com/photo/rabbit-chocolate-2072158/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...