Saját KB bal
Saját KB jobb

Mikor lehet szüksége a kutyáknak C-vitamin bevitelére?

A C-vitamin rendkívül fontos a szervezetünk egészséges működéséhez. Antioxidáns hatású, azaz segít megóvni a szervezetet az oxidatív stressz káros hatásaitól, véd a szabadgyökök ellen és gátolja az öregedési folyamatokat.

Az emberi szervezet számára a C-vitamin bevitele szükséges, a kutyák azonban képesek a bevitt táplálékból előállítani. Azaz, ők nem szorulnak olyan mértékben külső pótlásra mint mi, gazdik. Ugyanakkor előfordulhat, hogy valamilyen okból mégis kell egy kis plusz. Ilyen lehet például a fokozott stressz helyzet. Ez ugyanis hamar leépíti a szervezetük C-vitamin tartalékait. Már egy 1942-es tanulmányban felfigyeltek arra, hogy a bőrbeteg kutyák vérében rendkívül alacsony a C-vitamin szint. Később a lázas és kimerült kutyák esetében is hasonló megfigyelésre jutottak a kutatók.

A stressz a C-vitamin-hiány elsőszámú oka. A fizikai stresszt okozhatja gyulladás, kimerültség, megterhelés, sérülés, betegség vagy bármilyen, a kutya szervezetére megterhelően ható folyamat. Az érzelmi stressz oka lehet költözés, egy új családtag érkezése vagy egyszerűen a városi környezet számos zaja és feszített tempója. A kutyák számára a változások stresszel járnak – egyesek intenzívebben, mások lakonikusabban élik ezt meg. Az erdei séták és a kiengedés más módszerei sokat segíthetnek ebben a helyzetben, de elképzelhető, hogy a szervezet külső támogatására van szükség.

Bővebben a stressz felimeréséről: Engedd, hogy kiengedjen! – 1. rész: A stressz felismerése

A stressz mellett szükség lehet C-vitaminra akkor is, ha kutyánk porc- és ízületvédőt szed. A kollagén beépüléséhez ugyanis elengedhetetlen.

Ahogy a kutyák idősödnek, csökken a C-vitamin termelés mértéke a szervezetükben. Ezért az idős kutyák számára is megfontolandó lehet a táplálék kiegészítése.

Ha bármilyen okból C-vitamint kell adnunk kedvencünknek, több féle lehetőség áll előttünk. Ha a porc- és ízületvédelem a cél (azaz, a kollagén felszívódását segítenénk), akkor választhatunk kapásból olyan készítményt, amiben megfelelő arányban van C-vitamin is. Létezik C-vitamin tabletta kutyák részére is. Az emberi készítményekkel érdemes óvatosan bánni. Egyrészt ezek dózisa és az esetleg használt segédanyagok sem biztonságosak a kutyák számára. Másrészt ezekben a C-vitamin aszkorbinsav formájában található meg, melynek felszívódása kutyák esetében nem olyan jó. Az aszkorbát hatékonyabban szívódik fel az ő szervezetükben. Ha tablettát, vagy más készítményt választunk, beszéljük meg az állatorvossal, hogy pontosan melyik készítményt javasolja és milyen dózisban.

A „mesterséges” termékek mellett léteznek természetes források is. Ezekkel is érdemes óvatosan bánni, hiszen nem minden C-vitamin-tartalmú élelmiszer biztonságos a kutyák számára. Az elsőre eszünkbe jutó citrom például nem, ahogy a többi citrusféle sem. A brokkoli, a sárgarépa és a kelfélék valamint a szeder, az eper és a kivi azonban remek források. Ahogy a csipkebogyó por is – erről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz: Csipkebogyópor, az immunrendszer barátja.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.whole-dog-journal.com/food/benefits-of-vitamin-c-to-your-dog/; Kép: Photo by 42 North: https://www.pexels.com/photo/adult-white-and-brown-jack-russell-terrier-1287830/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...