Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Oleksandr Sushko on Unsplash

Természetes élőhelyükön sem jó ötlet úszni a delfinekkel

Sem a delfináriumokban, sem a delfinek természetes élőhelyén nem jó ötlet a delfinek közelébe menni és úszni velük. Ennek pedig számos oka van.

Az állatvédőknek és a folyamatos edukációnak köszönhetően ma már egyre több ember számára egyértelmű a delfináriumok kegyetlen világa. Egyre több kritika éri ezeket a turistalátványosságokat és bár sajnos még mindig van létjogosultságuk, a tudatos turisták már nem úsznak delfinekkel. A kereslet tehát elkezdett csökkenni, a delfináriumoknak pedig egyre rosszabb híre van a nagyvilágban.

Az állatos turista látványosságoknak azonban úgy látszik, semmi nem szabhat határt és korlátot. Egyre több utazási iroda kínálja fakultatív programként úszást és merülést vadon élő delfinekkel. Úgy gondolják, ezzel egyáltalán nem sértik az állatok jogait és senkinek nem okoznak kárt vele. Az állatok a természetes élőhelyükön vannak, az emberek pedig csak megfigyelik őket. Ez azonban nem így van.

Delfinekkel úszni, még a természetes élőhelyükön sem jó ötlet. Sőt, az ilyen programok szervezői nemcsak az állatok, hanem az emberek épségét is veszélyezteti.

A delfinekkel való úszás megzavarja a természetes viselkedésüket.

Néha előfordul, hogy egy delfincsapat csatlakozik az emberekkel és együtt úsznak velük. Ez azonban nem megszokott és egyáltalán nem fordul elő rendszeresen. Az emberekkel való úszás nem tesz jót a delfineknek, sőt megzavarhatja a viselkedésüket. Ez különösen igaz például az Egyiptom közelében élő forgó delfinekre. Ezek az állatok éjszaka táplálkoznak, nappal pedig pihennek. A turisták jelenléte azonban annyira megzavarta a bioritmusukat, hogy drámaian csökkenni kezdett a populáció.

A vadon élő delfinek évente többször támadnak emberekre

A delfineket a legtöbb ember csodálatosnak, okosnak és barátságosnak tartja. Hajlamos elfelejteni, hogy egyébként igen hatékony vadászok. Képesek az embereket súlyosan megsebesíteni, sőt meg is ölni. A delfinek támadásai az utóbbi években egyre gyakoribbak. Főleg akkor, amikor az élelem is belekeveredik az ember-delfin kapcsolatába. A vadon élő delfineket nem szabad etetni. Ez teljesen természetellenes az állat számára és szintén megzavarhatja a viselkedését. Akár agresszióhoz is vezethet.

A csónakok veszélyesek a delfinekre és az úszókra nézve

A delfinekkel való vadonbeli úszás talán legveszélyesebb része az, hogy egy delfinekkel teli terülten hajók úszkálnak. Ez már önmagában különösen balesetveszélyes, de ha a delfinek összekötik az élelmet a turistahajók látványával és hangjával, akkor a veszély fokozódik. Elindulnak a hajó felé élelmet keresve és könnyedén beleütközhetnek a hajótestbe, hajócsavarba. Ezek pedig maradandó sérülést okozhatnak és a turisták számára is veszélyes helyzeteket teremthetnek.

A delfinek „zaklatása” törvénytelen

A vadon élő tengeri emlősök élőhelyének és életének megzavarása számos ország törvényeibe is ütközik. Ez nemcsak a delfinekre vonatkozik. A bálnák, fókák és lamantinok etetése és zaklatása is illegális. Egyszóval az állatvédők és szakértők szerint a delfineket és a tengeri emlősöket csak messziről figyeljük és ne akarjunk mindenáron interakcióba kerülni velük.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...