Facebook/Baptista Szeretetszolgálat

Több mint 20 túlélőt találtak eddig a kutyás mentőcsapatok Törökországban

Összesen 21 túlélőt találtak eddig a romok alatt a magyar mentő alakulatok a földrengés sújtotta Törökországban.

Két újabb kutyás mentőcsapat érkezett Törökországba, hogy segítsenek a romkutatásban. Jelenleg így összesen hét magyar mentőcsapat dolgozik azon, hogy minél több túlélőt találjanak a romok alatt. A magyar kutyás mentőcsapatoknak köszönhetően már 21 embert sikerült élve kimenteni, közöttük öt gyermeket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a győri repülőtérről jelentkezett be és osztotta meg az MTI-vel a legfrissebb híreket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Terrorelhárítási Központ és az Életjel Mentőcsoport munkatársai mellett mostanra a Református Szeretetszolgálat, illetve a Katolikus Karitász felkérésére és támogatásával a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet szakemberei is a helyszínen vannak.

28 kutya segíti a mentőcsapatokat

A hét magyar csapatban összesen 156 fő és 28 kutya dolgozik. Mindenki abban bízik, hogy további túlélőket találnak az összedőlt épületek alatt. A földrengés óta nagyjából 60 óra telt el, az idő tehát nagyon sürgeti a mentőalakulatokat.

„Most is folyamatban van több olyan mentés, ahol a keresőkutyák túlélőt jeleztek. Sok esetben a romok mennyisége és mérete miatt ez a munka komplex feladat, és hosszú időt vesz igénybe, de reméljük, hogy ez a 21-es szám még a következő órákban és napokban is növekedni fog” …
„A magyar mentőcsapatokra büszkék vagyunk. Köszönjük szépen a munkájukat, nagyra becsüljük azt” Szijjártó Péter (MTI)

Tizennyolc magyar állampolgár tartózkodott az érintett területeken

A miniszter közleménye szerint a katasztrófa sújtotta területen összesen tizennyolc magyar állampolgár tartózkodott. Mindannyian épségben túlélték a földrengést. Szintén a helyszínen tartózkodtak edzőtáborban a Kisvárda és a Ferencváros labdarúgói is, ők is jól vannak. Az Ankarai Egyetem hungarológiai tanszékének hallgatói és tanáriai is segédkeznek a tolmácsolásban. Ez pedig óriási segítség a mentési munkálatok sikeres koordinálásában.

2500 felett a szíriai áldozatok száma

Szíriában 2500 fölé emelkedett a halottak száma, a sérültek ellátása pedig óriás kihívást jelent a hatóságoknak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mobil klinikákat állít fel a területen, ehhez pedig a magyar állam 50 millió Forintos segítséget nyújtott a szervezetnek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...