Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezért bojkottáld a delfináriumokat nyaraláskor

A delfinekkel úszás igazán jó kalandnak tűnik, de mielőtt befizetsz egy ilyen mókára, nézz egy kicsit a színfalak mögé.

2009-ben mutatták be a The Cove című dokumentumfilmet, mely azon kívül, hogy Oscar díjat kapott a legjobb dokumentumfilm kategóriában, talán először nyitotta fel tömegeknek a szemét, hogy milyen kegyetlen módon vadásszák és ölik meg Japán partjain a delfineket. Egy részüket csak simán a húspiacra dobják, de nagyon sok egyedet szórakoztató akváriumokba, delfináriumokba adják el, ahol ezek a szerencsétlen állatok életük végéig rabságban tengődnek.

Úgy tűnik, hogy a delfin boldog a vizes cirkuszban? Hát persze. Talán a  legnagyobb szerencsétlenségük, hogy arcuk úgy néz ki, mintha folyamatosan mosolyognának. Akkor is, amikor a legnagyobb szenvedést élik át. És az embereknek ennél nem kell több. Elhiszik, mert a felhőtlen szórakozáshoz kell valami, ami elnyomja a lelkiismeret keserű hangjait.

A delfinek hihetetlenül intelligens állatok. Gondoltad volna, hogy például felismerik magukat a tükörben? Természetes környezetükben komoly szociális életet élnek 30-40 fős közösségben, ahol a tagok jól ismerik egymást és bár társas lények, ne felejtsük el, hogy a delfinek ragadozók. Tehát természetes életformájuk a vadászat.

A palackorrú delfinek neveket is használnak egymás azonosítására és bemutatkozásra.

A delfináriumokba bezárt delfinek élettere elképesztően kicsi a természeteshez képest és ez hatalmas törést okoz az állatoknak. Nem csak fizikailag, lelkileg is. Amikor egy delfin körbe-körbe úszkál a tartályban (amit medencének neveznek) vagy csak fekszik annak alján mozdulatlanul, akkor éppen a totális depresszióját éli meg és nagyon sok esetben ezt egyszerűen nem tudják feldolgozni. Van olyan delfin, aki egész egyszerűen a saját életének vet véget.

A szabadban élő delfinek akár 80 évet is élnek, a rabságban ezzel szemben maximum 30 évet bírnak ki.  A szabadban naponta átlag 50 km-t tesznek meg és egyes fajuk akár 60 méterre is lemerülnek. Hol van ehhez képest egy medence??

Az igazi, vadon élő delfin nem hagyja, hogy megérintsék!  Nem megy annyira közel, hogy megsimogasd, mert nem szeretik és nem hagyják magukat!  

Nem, ezek az állatok nem élvezik, hogy tucatjával úszkálnak rajtuk az emberek és mindenféle produkciókat kell végrehajtaniuk, hogy a nyaralós szelfin jól mutassanak!  Az egész delfináriumos biznisz egyetlen dologról szól: az emberek tudatlanságát, érdektelenségét és butaságát meglovagolva az állatok kegyetlen kizsákmányolásából szerzett profitról!

Ha delfint akarsz látni, akkor tanulj meg búvárkodni és merülj olyan helyen, ahol jó eséllyel TÁVOLRÓL látsz delfint.  Ne dőlj be semmilyen magyarázatnak, hogy a delfinárium miért jó az állatnak!  Egyetlen indok sem igaz!

Gondolj erre amikor tervezed a nyaralásodat, legyél tudatos turista és kerüld el az állatkínzó helyeket.

… és hagyjuk már végre békén az állatokat.

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: Wikipedia, Onegreenplanet, Delfinmosoly
Fotók: Pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...