Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

ELTE kutatás: a kutyák meg tudják mutatni gazdájuknak, hogy mit akarnak

Az ELTE etológusai újabb érdekes kutatást végeztek, ezúttal a kutyák és a törpemalacok viselkedését hasonlították össze.

Sokan szinte természetesnek vesszük, hogy kutyánk képes felhívni a figyelmünket és egy számukra kívánatos dologra irányítsák. Az ELTE etológusai azonban megvizsgálták, hogy ez milyen képességhez kötődik, és hogy más háziasított állatok képesek-e erre.

Mi okozza ezt a képességet?

Az emberek egyértelműen képesek arra, hogy egy másik ember figyelmét ráirányítsák arra, ami őket érdekli. Ez a viselkedés az elmúlt években komoly figyelmet kapott a tudós társadalomtól. Mégpedig azért, mert nem tudják, hogy az emberen kívül mely fajok képesek még erre.  Számos fajt megvizsgáltak már, az ELTE kutatói most a kutyákat és a törpemalacokat vették górcső alá. A kutatók úgy vélik, hogy a háziasított állatok hajlamosak erre különösen. Azonban néhány nem háziasított állatfaj is képes erre, akik viszont emberrel szocializáltak. Tehát nem biztos, hogy a háziasításnak köszönhető ez a képesség.

Felfedeztek egy közös tulajdonságot

A kutatók tehát azt szerették volna megtudni, hogy ha nem a háziasítás, akkor mi okozza ezt a képességet? Az etológusok azt vették észre, hogy azok az állatok képesek erre, akiknél kiemelt szerepet játszanak a vizuális jelzések a fajtársakkal való kommunikációban.  Ennek tesztelésére pedig két olyan fajt kerestek, melyeket családi kedvencként tartanak az emberek.  A kutyáét, amelynél a  vizuális jelzések fontosak, valamint a törpemalacét, amelynél viszont nem.

Családi Törpemalac Program

A malacokat az ELTE Családi Törpemalac Program nevű projekt résztvevőiből választották ki. Ennek a hosszú távú projektnek az a lényege, hogy a malacok korán családhoz kerülnek. Majd ugyanolyan nevelésben részesülnek, mint a kutyák.  A kutatóknak így alkalmuk volt a két faj ember felé mutatott viselkedésének összehasonlítására.  A tesztek lényege az volt, hogy a kutyák és a törpemalacok képesek-e megmutatni gazdájuknak az élelmet egy számukra elérhetetlen helyen.  Amikor csak a gazda volt a szobában – az élelem nem – akkor a malacok hasonló mértékben figyeltek a gazdájukra, mint a kutyák. Viszont mikor az élelem is a szobában volt, akkor a kutyák megpróbálták a gazdájuk figyelmét az élelmet rejtő dobozra irányítani, de a malacok nem.

    „Azt vártuk, hogy a referenciális kommunikációs jelzések abban a helyzetben fognak leginkább megjelenni, amikor a gazda és az élelem is jelen vannak a szobában, azaz az állat az élelmet rejtő dobozra próbálja irányítani az ember figyelmét. Azt találtuk, hogy amikor csak a gazda van jelen a szobában, akkor a kutyák és malacok hasonló mértékben figyelték a gazdájukat. Azonban miután az élelem is a szobába került, csak a kutyák próbálták gazdájuk figyelmét az élelem pozíciójára irányítani, a malacok inkább maguk próbálták megszerezni azt” – részletezi a közleményben a vizsgálatot Andics Attila, a Neuroetológiai Kutatócsoport vezetője.

A kutyák kiemelkedően kommunikálnak

A kutyák kiemelkedőnek tekinthetőek az emberrel való kommunikáció terén. A lovak, a macskák, sőt még a kenguruk is képesek az emberrel való referenciális kommunikációra. Mindegyikük kommunikációjában fontos szerepet töltenek be a vizuális jelzések. Ezzel szemben a malacokéban nem. Az etológusok tanulmánya január 23-án jelent meg a Scientific Reports című folyóiratban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, ELTE Etológia 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...