Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Atanas Teodosiev on Unsplash

Lehet egy kutya autista?

Az elmúlt évtizedben, különösen a kisgyerekeknél, egyre nagyobb hangsúlyt kapott az autizmus spektrumzavar azonosítása. A kutatók pedig idővel azt is elkezdték vizsgálni, hogy az autista emberhez hasonlóan létezik-e autista kutya.

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség. Nagyon széles spektruma van a betegségnek. Általában csökkent kommunikációs képességekben  és társadalmi kapcsolatokban nyilvánul meg. Valamint abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatok jellemeznek egy autista beteget. Az Egyesült Államokban minden 54 gyerekből egy tartozik az autizmus spektrumába.  Jelenleg nincs olyan teszt vagy vizsgálat, mely pontos diagnózist adhat. A betegség pontos oka is ismeretlen.

Az autizmussal kapcsolatos viselkedésformák közé tartozik például a szemkontaktus és a testi kontaktus kerülése, a másokkal való kapcsolatteremtés nehézsége és a mások érzelmeinek megértésére való képtelenség. Vajon egy kutya is mutathatja ugyanezeket a viselkedési formákat?

 A kutyák diszfunkcionális viselkedése

A kutatások azt mutatják, hogy bizony a kutyák is képesek hasonló viselkedési formákat mutatni. A kutyáknál előforduló autizmust diszfunkcionális viselkedésnek nevezik. Általában ezek a kutyák már így születnek. Az ilyen rendellenességben szenvedő kutyáknak hiányoznak bizonyos neuronok az agyukból, mely a normális szociális viselkedés elsajátításához szükségesek. Ezeket az idegsejteket tükörneuronoknak nevezik. Segítenek a kölyökkutyáknak abban, hogy bizonyos helyzetekben utánozzák az idősebb kutyák viselkedését. Tükörneuronok nélkül a kutya nem képes kifejleszteni ezeket a szociális készségeket, hasonlóan az autista emberekhez.

 A farok kergetése is lehet diszfunkcionális viselkedés

Az Amerikai Állatorvosi Viselkedéskutatók Kollégiuma készített egy tanulmányt a bullterrierek farok kergető viselkedéséről és az autizmussal való lehetséges kapcsolatáról. A tanulmány 132 bullterrier bevonásával készült. Közülük 55-en kergették a farkukat, 77-en pedig a farkat nem kergető kontrollcsoportot alkották. A tanulmány megállapította, hogy a farok kergetése a hímeknél gyakoribb volt. A viselkedést összefüggésbe lehetett hozni az időnkénti agresszióval és robbanásszerű epizódokkal. Ezek az eredmények azt sugallták, hogy a farok kergetése a kutyáknál az autizmus egy formáját jelentheti.

A  kutyák diszfunkcionális viselkedésének jelei

A kényszeres és ismétlődő viselkedést tanúsító kutyák, valamint a károsodott szociális készségek utalhatnak autizmusra. Továbbá az antiszociális viselkedés és a kommunikációs problémák is figyelmeztető jelek lehetnek.  Szintén diszfunkcionális viselkedésre utal, ha egy kutya egyáltalán nem hajlandó kapcsolatba lépni saját fajtársaival, vagy nem képes figyelni séta és játék közben a gazdira.

A kényszeres viselkedésformák közé tartozhat a körözés, a farok kergetése, a test állandó nyalogatása, a rágás vagy a fogcsikorgatás.

Érthetetlen túlérzékenység

Az autista kutyákra jellemző az ingerekre adott nem megfelelő válasz is. Például ha egy óvatos simogatástól megijednek, félnek tőle vagy agresszívvé válnak.  Gyakran bújnak el biztonságos helyeken. Például az ágya alá, vagy a szekrénybe. Kevésbé érdeklődőek és kimondottan letargikusak is lehetnek. Ez utóbbi akkor lehet igazán szembetűnő, ha egy energikus fajtáról van szó.

Hogyan lehet kezelni a kutyák autizmusát

A tünetek legtöbbje sok más betegségre is utalhat, az orvos feladata tehát először ezeket kizárni. Bizonyos nyugtató szerek hasznosak lehetnek, azonban nincs olyan kezelés, amely gyógyulást vagy garantált javulást hozna. Az ilyen kutyáknak fontos a biztonságos, kényelmes és nyugodt hely. Ne vigyük őket túl forgalmas helyekre, kutyaparkokba. Azonban a rendszeres testmozgás, a hosszú séták csökkentik a stresszt.  Figyelni kell rá, hogy a lehető legkevesebb hangos és ijesztő új inger érje otthon és a séták alatt is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dognews.com, wikipedia

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...