Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Luis Argaiz on Unsplash

Segíts te is az erdei fülesbagoly-telelőhelyek felmérésében

Pénteken elkezdődik az erdei fülesbagoly-telelőhelyek országos felmérése, melyhez a lakosság és intézmények segítségét várják a szervezők.

Egészen január 23-ig tart majd az erdei fülesbagoly országos felmérés Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében.  A minél pontosabb és szélesebb körű adatok begyűjtését pedig hatékonyan tudják segíteni egyének, családok, óvodák és általános iskolák.

Télen csapatosan mozognak

Az erdei fülesbaglyok télen csapatosan jelennek meg települések, agrárterületek falvainak és városainak belterületén. Ezeken a telelő helyeken akár néhány tucat egyed is látható egyszerre. A korábbi megfigyelések szerint egyes helyeken akár ezres nagyságrendben is előfordulnak. Ilyen tipikus helyek például Túrkeve és Kisújszállás. Az erdei fülesbagoly csapatokat olykor réti fülesbaglyok, kuvikok és macskabaglyok is csatlakozhatnak.

Miért pont ott?

Ezeknek a településeknek a környékén sok az egér és a pocok, mely a fülesbagoly kedvelt zsákmányállata.  A településeken lévő fákat pedig valószínűleg azért választják nappali pihenőhelyül, mert itt több van belőlük, mint a szántókon. Pedig ezek a „városi” fák nem tűnnek éppen zavartalannak a baglyok számára. A városi pihenésnek az is lehet az oka a szakértők szerint, hogy itt nincsenek nagytestű ragadozó madarak, melyek veszélyt jelentenek számukra.

A baglyok nem veszélyesek

A baglyok egyáltalán nem jelentenek semmilyen fizikai veszélyt az emberre, a háziállatokra és a kedvtelésből tartott állatokra sem. A fák alatt ugyan ürüléket és köpetet hagynak, de ez az általános higiénés szabályok betartása mellett nem jelent fertőzés kockázatot. Jelenlétük viszont gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos. Naponta legalább két-három kis rágcsálót is elfogyasztanak. Ha ők nem végeznék el ezt a fajta rágcsálóirtást, a feladatot csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humán-egészségügyi kockázatot jelentő mérgek bevetésével lehetne részben megoldani.

Mi a célja a baglyok felmérésének?

A telelő baglyok felmérésének célja kettős. Egyrészt több adatközlő sokkal pontosabb országos adatokat tud szolgáltatni az eloszlásukról és az egyedszámokról. Másrészt tájékoztató és oktató jellegű lehet a résztvevők számára. Nem utolsó sorban pedig ösztönözheti az embereket, hogy több időt töltsenek a szabadban természetvédelmi szempontból is hasznos önkéntes munkát végezve.

Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, 2018 óta pedig az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály szervezi.

A jelentőlapot az MME honlapjáról lehet letölteni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...