Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi a különbség a vegetáriánus és a vegán étrend között?

Manapság egyre divatosabb mellőzni a húsételeket a tányérunkról, de nemcsak az aktuális trend miatt érdemes így tennünk. Ezáltal egy állatbarát életmódot folytathatunk, mindamellett, hogy a bolygónkat is védhetjük.

Alapvetően kétféle irányzatot különböztethetünk meg, ha húsmentes étrendről beszélünk. Vannak a vegetáriánusok, akik nem fogyasztanak húst, illetve hústartalmú ételeket, beleértve a tejtermékeket és a tojást is. Emellett pedig vannak a vegánok, akik nemcsak az elfogyasztott, hanem az egyéb megvásárolt termékekkel kapcsolatban is sokkal tudatosabbak.

Bármelyik tábort is erősíted, nagyon fontos, hogy pótold a “hiányzó” fehérjemennyiséget, amire remek megoldást jelentenek a növényi fehérjék. Ha még nem tudod, hogy hol tudod beszerezni őket, akkor nézz körül a Sunpure Magyarország webshop fehérje kínálatában! Itt kizárólag magas minőségű termékeket találsz, amik tökéletesen beilleszthetők a húsmentes étrendbe. 

Kíváncsi vagy, hogy mi a különbség a vegánok és a vegetáriánusok között? Akkor ez a bejegyzésünk most neked szól, ugyanis összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. Először is elmondjuk, hogy mit jelent vegetáriánusnak lenni, utána pedig arról is szó lesz, hogy mit csinálnak másképp a vegánok. 

Mit jelent, ha vegetáriánus vagy?

Ha röviden szeretnénk válaszolni erre a kérdésre, akkor azt mondanánk, hogy a vegetáriánusok azok az emberek, akik nem esznek húst. A valóságban azonban sokkal árnyaltabb a kép. Sok esetben ugyanis nemcsak a különböző húsok nem kerülnek a tányérra, hanem semmilyen olyan étel, amiben állatból származó élelmiszer van.

Gondolunk itt például a tojásra, a tejre, a tejfölre, a sajtra, és tulajdonképpen minden más tejtermékre. Szerencsére azért manapság már szinte mindennek van növényi változata, vagyis semmiről nem kell lemondani, ha a vegetáriánus étrend mellett döntünk.

Mit csinálnak másképp azok, akik vegánok?

Akik a vegánság mellett teszik le a voksukat, sokkal több mindenre figyelnek oda. Nem használnak például olyan kozmetikumokat, amiket állatokon teszteltek, és nem vesznek olyan ruhát, amit állatszőrből készítettek. Számukra tehát egy teljes életmódváltást jelent az, hogy vegánná válnak.

Mire kell figyelni, ha nem eszel húst?

Azzal, hogy száműzöd az étrendedből a húst, egyúttal a fehérjebevitelt is csökkented. Elvégre a legnagyobb fehérjeforrást a különböző húsok jelentik. Nagyon fontos tehát, hogy másból vidd be a szükséges mennyiséget, például a válogatott összetevőkből készülő, 100%-ban növényi fehérjeporokból!

Láthatod, hogy a vegánok és a vegetáriánusok életmódja között sok hasonlóság és átfedés van. Ugyanakkor nem teljesen ugyanaz a kettő, hiszen a vegánok nemcsak az étrendjükre figyelnek oda. Ők ugyanis semmilyen kozmetikumot, ruhát vagy egyéb terméket nem vásárolnak, ami miatt állatoknak szenvedni kell.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...