Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ben Mullins on Unsplash

Pár hetes héjafiókák lopásával vádolnak 13 embert

A tizenhárom vádlott a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén lopott héjafiókákat, akik alig pár hete keltek ki a tojásból. A héjafiókák lopásán kívül más természetkárosítással is vádolják az elkövetőket.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) befejezte a nyomozást a három évvel ezelőtt indult ügyben. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén történt károkozással összesen tizenhárom embert vádolnak. A héjafiókák lopásán kívül számos természetkárosítás, lopás és orvvadászat is felkerült a bűnlajstromra.

Harminc méter magasan lévő fészket is kifosztottak

A KR NNI a police.hu oldalon ismertette az esetet. A rendőrséghez a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól  még 2019-ben érkezett bejelentés a vadon élő populáció megkárosításáról. A bejelentés szerint ugyanis a fokozottan védett állatfajokhoz sorolt ragadozómadarak fészkeit ismeretlenek fosztogatják, és kilopják belőle a fiókákat. Az elkövetőket 2020 májusában Tahitótfalu külterületén érték tetten.  A három férfit és egy nőt éppen akkor fogták el, amikor egy 30 méter magas fa koronáján lévő fészkekből vették ki a pár hetes héjafiókát.

A nyomozók a gyanúsítottaknál tartott kutatások során laptopokat és mobiltelefonokat foglaltak le, majd további 9 embert fogtak el.  A nyomozás során nyilvánvalóvá vált, hogy a  ragadozómadarak megszerzésével az elkövetők célja az illegális solymászat volt. A madarakat kisebb állatok elejtésére trenírozták. A KR NNI nyomozói az eljárás során az elkövetőktől 12 élő állatot foglaltak le. Ezek között volt 8 héja, 2 szalagos álölyv és 2 afrikai uhu.  A madarak elhelyezéséről a környezetvédelmi hatóság gondoskodott.

Összesen 40 bűncselekmény

A gyanúsítottaknál természetvédelmi oltalom alatt álló madarak preparátumait is találtak. Héját, karvalyt, barna rétihéját és sárgarigót. Birtoklásukhoz érvényes engedéllyel egyikük sem rendelkezett. A 11 férfit és a 2 nőt összesen 40 bűncselekménnyel gyanúsították meg a nyomozók. Többségében természetkárosítás, lopás és orvvadászat, lőfegyverrel való visszaélés miatt kell felelniük. Egy személyt a nyomozók meggyanúsították veszélyes állat tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegésével is. Egy másikat pedig a fentieken kívül magánokirat hamisítással, mert a védett példányok eredetét valótlan tartalmú okirattal akarta igazolni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: police.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...