Saját KB bal
Saját KB jobb
facebook.com/evfaja

A tatai különleges 250 éves platán lett az Év fája

A 22 éve megrendezett Év fája szavazáson idén egy igazán különleges, szinte fekvő helyzetben növekvő 250 éves platán lett a nyertes.

Az online szavazást 2010 óta szervezi és tartja meg az Ökotárs Alapítvány. A zsűri összesen 32 fát jelölt idén a mezőnybe. A fákra összesen 12606 szavazat érkezett.  Az idei nyertes fa 3887 szavazattal nyerte el az Év fája címet.

A tatai Angolkertben, a Cseke-tó partján található fa nemcsak kora miatt különleges. A szakemberek úgy vélik, hogy valószínűleg ültetése után megdőlt és a földfelszínnel párhuzamosan kezdett el növekedni. A tó partja ugyanis akkor még nem volt kikövezve a jelenleg ismert módon, a közvetlenül a partra ültetett platánsor több példánya is hasonló módon megdőlt. Azonban ilyen látványosan és meghökkentően egyik sem feküdt fel a partfalra. A törzséből pedig további támasztó gyökereket növesztett. A különleges fa mára pedig egy hidat képez a tó felszíne felett.

Díjak és további nyertesek

A tatai platán nemcsak az Év fája címmel büszkélkedhet, de egy különleges kezelést is kapott ajándékba. A nyertes fán kívül azonban a zsűri további fákat is díjazott és kiemelt a mezőnyből. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa a Pest megyei Dánszentmikós határában található Micsky hársak egyike. Az Aggastyán  az OEE ajándékcsomagját kapta. A Hős fa címet 2022-ben a zsűri döntése alapján a Lengyeli-legelő fái kapták.

A legelő a Zala megyei Szentpéterúr és Pacsa települések határvidékén fekszik, a matuzsálemi vadkörte- és tölgyfák az itt található gémeskutakkal, forrással, pásztorszoborral együtt a hely jelképei. Az Ökotárs Alapítvány felhívta a figyelmet arra is, hogy ezt a csodás látványt már nem sokáig láthatjuk így.  A tervbe vett M76-os autóút nyomvonala ugyanis a tervek szerint a legelő közepén halad majd.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

 1. Platán „híd” a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett-3887 szavazat
 2. Gesztenyefa Angyalföldön -2964 szavazat
 3. 250 éves fekete nyárfa -1963 szavazat
 4. A Bakáts tér Hőse -852 szavazat
 5. Nagy idők tanúja – Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában-737 szavazat
 6. Kincses Makkfa-552 szavazat
 7. Ősi gyógyító Hársfa az évszakok jegyében-487 szavazat
 8. A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban-387 szavazat
 9. Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái-307 szavazat
 10. Perkátai Öreg Tölgy – az idős fák nagykövete-296 szavazat
 11. Aggastyánok (Micsky hársak)-100 szavazat
 12. A gyógyító fa Petus Márta-74 szavazat

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: evfaja.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...