Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Richard Lee on Unsplash

1600 védett madár esett áldozatul orvvadászoknak 16 év alatt

Magyarország területén 1600 védett madarat pusztítottak el orvvadászok 16 év alatt, ezzel 87 millió forintos kárt okozva.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint az elmúlt 16 évben 1600 védett madár esett áldozatul az orvvadászoknak, mellyel összesen 87 millió forintos természetvédelmi kárt okoztak. Csak idén 18 esetet tártak fel, melynek során 224 védett madár, köztük 165 ragadozómadár veszett oda szándékos, vagy gondatlanságból elkövetett bűncselekmény során.

Az MME zéró toleranciát és sokkal hatékonyabb fellépést vár el a hatóságoktól és a vadásztársadalomtól. Az utóbbi másfél évben ugyanis kimagaslóan sok ragadozómadarat lőttek ki illegálisan bűnözők.

Kutyákkal tárják fel az eseteket

Az MME méreg-és tetemkereső kutyás egysége és a Természetvédelmi Őrszolgálata az utóbbi másfél évben három jelentős mérgezés mellett parlagi sasok, rétisasok és egy barátkeselyű lelövésére derített fényt.  Sok esetben a nem megfelelően üzemeltetett élvefogó csapdák okoznak természetpusztítást. Az esetek elemzéséből kiderül, hogy túlnyomó többségben a ragadozók ellen irányuló mérgezés áll a háttérben.

Kutyák és macskák is áldozatul estek a mérgezéseknek

Az adatokat 2005 óta  vették számba, ez idő alatt az ilyen esetek már 1600 védett állat, köztük 1042 ragadozómadár pusztulásáért felelősek. A bizonyított természetvédelmi kár meghaladja a 87 millió forintot. Emellett 24 kutya és 20 házi macska is áldozatul esett a külterületi ragadozómérgezéseknek.
Az MME ezért arra kéri a hatóságokat és a vadászati szervezeteket, hogy kiemelt figyelemmel és szakmai gondossággal járjanak el a mérgezések és az egyéb jelentős természetkárosítást okozó bűncselekmények felderítésekor és megelőzésekor.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, MME 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...