Photo by Henrique Malaguti on Unsplash

A tavalyi magyarországi erdőtüzek 99 százalékát ember okozta

Egy friss jelentés szerint 2021-ben több mint félmillió hektárnyi erdő égett le és pusztult el teljesen Európában.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpont 2021-ben pusztító erdőtüzek gyakoriságáról és jellegéről szóló éves jelentését a hét elején hozták nyilvánosságra. A leégett 5500 négyzetkilométer közül nagyjából százezer hektár a fokozottan védett Natura 2000 védettség program alá eső területekhez tartozott.

A 2021-es adatok 2017 után a második legrosszabb az EU területén leégett területek tekintetében. Ilyen típusú feljegyzéseket és felméréseket 2006 óta készít az Európai Unió. A 2017-es adat így is jóval rosszabb az erdőtüzek tekintetében. Akkor több mint kétszer ennyi terület égett le, mint tavaly.  Azóta pedig összesen (az elmúlt öt évben) mintegy 35 340 négyzetkilométeres területet égettek fel az erdő-, illetve bozóttüzek. A teljes leégett terület mintegy 35 százaléka, azaz több mint 11 600 négyzetkilométer a Natura 2000 környezetvédelmi programhoz tartozott.

Egyre gyakoribbak a nyári tűzesetek

2021-ben az EU  27 tagállama közül 22-ben jelentettek természetes területen előforduló tűzesetet. A leggyakoribbak a nyári szárazsághoz és hőséghez köthetők. A legtöbb tűzesetet augusztusban jelentették Olaszországból, Portugáliából és Görögországból. Ezek jellemzően erdőtüzek és bozóttüzek voltak. Olaszországban a Natura 2000 védettséget élvező területek közel egynegyede leégett.

2020 óta a déli tagországokban leégett területek száma és nagysága megkétszereződött. A régiót tekintve pedig 1986 óta a 2021-es év volt a második legrosszabb a tüzeket illetően. Tavaly az országok 11 alkalommal aktiválták az uniós polgári védelmi mechanizmust. Ez biztosító tűzöltő repülőgépeket, helikoptereket és személyi segítséget is az érintett országoknak erdőtüzek esetén.

2022-re még rosszabb adatokat jeleznek előre

Ez a jelentés az idei erdőtüzek gyakoriságára és terjedelmére nem tért ki. Azonban már most látni lehet az előzetes adatokból, hogy a 2022-es év még a tavalyinál is sok tekintetben már most sokkal rosszabb képet fest. Idén, az év első kilenc hónapjában 8600 négyzetkilométeres terület égett le Európában.

Magyarországgal kapcsolatban is érkeztek adatok. Tavaly összesen 1154 esetben jelentettek erdőtüzeket illetve bozóttüzeket. Az országban összesen 2413 hektár terület égett le. Mind a területek nagysága, mind a tűzesetek száma átlagosnak mondható a korábbi adatokhoz képest. Nálunk azonban nem a nyáron volt a tűzesetek csúcspontja. Február vége és április közepe között, majd júniusban és szeptemberben jelentették a legtöbb tűzesetet.

A tüzek 99 százalékát ember okozta

A tüzek többsége a legtöbb esetben valamilyen mezőgazdasági területen keletkezett, majd onnan terjedt át az erdős részre.  Átlagosan egy hektár terület égett le, azonban volt két olyan tűzeset is, melyekben több mint 50 hektár erdő elpusztult.  Hazánkban az erdőtüzek 99 százalékát az ember okozta. A legtöbb esetben nem szándékosságról, hanem gondatlanságról. Rosszul eloltott tábortüzek, tiltott mezőgazdasági égetések, tarlóégetések, eldobott cigarettacsikkek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...