Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by S Gensicke on Unsplash

Visszatértek Indiába a gepárdok, kutyák vigyáznak rájuk

Az Indiában hetven éve kihalt gepárdokat most őrkutyák védik az orvvadászoktól.

A gepárdok korábban nagy számban éltek Indiában, azonban az orvvadászat miatt az 1950-es évek elejére kihaltak. A gepárd volt az első és egyetlen ragadozó, amely India 1947-es függetlenné válása óta kihalt az országban. Most nemcsak a visszatelepítést kezdték meg, de nagy gondot fordítanak a megőrzésükre is.

A gepárdok Afrikából érkeztek, hogy helyreállítsák az indiai populációt és ismét nagy számban elnépesedjenek. Bár több mint 70 éve nem élnek gepárdok az országban, a hatóságok most mindent megtesznek, hogy ismét őshonosak legyenek a területen. Visszatelepítésük Indiába nemcsak a biológiai sokféleséget fogja segíteni, hanem az ország veszélyeztetett és elhanyagolt gyepterületeinek megőrzését is.

Namíbiai import

Összesen 8 gepárd érkezett Namíbiából, a Gepárdvédelmi Alap és a namíbiai kormány együttműködésével. Közös céljuk, hogy lelassítsák a világ gepárdpopulációinak csökkenését, és ezzel egyidejűleg növeljék az indiai ökoszisztémák biológiai sokféleségét és egészségét. Egy csúcsragadozó visszahozása helyreállítja a történelmi evolúciós egyensúlyt, ami minden faj javát szolgálja, és javítja az erdőkben élő közösségek megélhetését.

Kutyák védik őket

A gepárdok védelmére a kormány kutyákat hívott segítségül. A német juhászkutyák egy hét hónapos kiképzési programon vettek részt a Tibeti Határrendőrség Nemzeti Kutyakiképző Központjában. Miután kiképezték őket, a kutyák a 80 000 hektáros Kuno Nemzeti Park területén fognak járőrözni. Elsősorban az orvvadászok nyomait fogják keresni és felkutatni, hogy megvédjék a rájuk bízott gepárdok épségét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: USAToday

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...