Újra indul az északi kutyás szánhúzó verseny, a Fjällräven Polar

Megnyílt a nevezési lehetőség az egyik legismertebb kutyás felfedező versenyre, a Fjällräven Polarra. 300 km az északi sarkkörön 180 képzett szánhúzó kutya és egy maroknyi hasonszőrű vállalkozó társaságában. Ez a Polar.

A svéd túra- és outdoor felszereléseket gyártó cég évente rendezi meg a kihívásokkal teli túrát, melyen a kiválasztott jelentkezők számára a részvételt és a felszerelést ingyenesen biztosítja. Az életre szóló kalandra ezért rengetegen neveznek – akik közül a közösségi médiában futó kihívások során választják ki a legrátermettebbeket. A kiválasztottak 2023. március – áprilisában kelnek útra, hogy az örök hó és jég birodalmában tapasztalják meg, milyen az, amikor a természet az úr, és csak a csapatban és a kutyákban bízhatnak.

A Fjällräven Polar verseny talán akkor lett igazán ismert itthon, amikor 2018-ban Zaja Kittyt is a résztvevők közé választották. Kitty kétszer is jelentkezett, mielőtt beválogatták a harminc fős keretbe. Már a jelentkezés során is bizonyította, hogy nem adja fel és képes a kudarc után is talpra állni, és újult erővel, még jobban csinálni. Kitty élete fenekestül felfordult a Polarral. Öt hónappal a verseny után Svédországba költözött, és minden idejét szánhúzó kutyákkal töltötte. Maga is vezetett túrákat a skandináv vadonban, ahol az odalátogatókkal osztotta meg tapasztalatait.

A verseny másik ismert résztvevője az instagrammer kutyás túrázó, az észt Maiu Lünekund. Ő a 2019-es versenyt örökítette meg vlog formában.

Maiu élete is gyökeresen változott a Polart követően. Őt is a szánhúzó kutyák irányába vitte a sors, és azóta is több sarki túrára vállalkozott két kutyája, Odezza és Linkka társaságában.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Maiu Lünekund YouTube; Zaja Kitty interjú a Polarról a Foxtrailen; https://experience.fjallraven.com/polar; Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...