Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A jegesmedvéknek már most óriási erőfeszítésbe kerül a túlélés

Egy frissen megjelent tanulmány szerint a jegesmedvéknek ma négyszer annyi energia felhasználása szükséges ahhoz, hogy életben maradjanak, mint az olvadás előtti időkben. Ezek a csúcsragadozók az evolúció során tökéletesen alkalmazkodtak az Északi-sark időjárásához és környezetéhez. Élőhelyük zsugorodása azonban egyre nagyobb feladat elé állítja őket. A „jégmentes” életre nem volt ideje felkészülni a fajnak.

Nehezebben jutnak táplálékhoz

A jegesmedvék túlélésének egyik alapja és a faj jellegzetessége, hogy  a zord és hideg környezetben sokkal kevesebb energiát használnak fel vadászatra, mint más éghajlati viszonyok között élő ragadozók.  Táplálékának nagy része állati eredetű, a sarkvidék zord körülményei között szinte mindent megeszik. Ez a hatalmas, talán lomhának tűnő állat nagyon ügyesen halászik, ha pedig vadászik, kitartóan üldözi zsákmányát. A hal mellett egyik kedvenc tápláléka a fóka, azonban ez az energiadús táplálék egyre nehezebben érhető el számára. A megfigyelések szerint most átlagosan három napig kell úszniuk, hogy fókát találjanak. Szárazföldi, kevésbé tápláló eleségért még nagyobb utat kell megtenniük.

A narválok is veszélyben vannak

A tengerek unikornisa, a sarkvidék bálnája a csodálatos narvál, agyara akár 3 méter hosszúra is megnőhet. A Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint nagyjából 170 000 példány él, de genetikájuk nem túl sokszínű, amely a kipusztulás egyik előjele lehet. Ehhez jön még hozzá a drasztikus klímaváltozás. Természetes környezetük sokkal kiszámíthatatlanabb lett számukra valamint az sem elhanyagolható tény, hogy az ipari tevékenység is egyre nagyobb teret hódit az Északi-sarkon, mely szintén befolyásolja az ökoszisztémát. A narválokat most már a gyilkos bálnák is veszélyeztetik, akik szintén megjelentek a sarkvidéken és előszeretettel támadják meg a viszonylag lassan mozgó narválokat.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...