Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy ugandai elefántcsont kereskedőt

Egy ugandai elefántcsont kereskedőt életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, mely az országban a legsúlyosabb kiszabható büntetés.

A tettest, Pascal Ochibát idén januárban fogták el Kampala (Uganda fővárosa) egy külvárosi részében. Két darab, egyenként 10 kg súlyú elefántcsont  birtoklása miatt tartóztatták le. Az elefántcsont az elefántfélék agyaraiból nyert anyag. Ez az anyag nem tartalmazza az agyar fogzománcát, csak a dentint.  Az elefántcsont nemzetközi kereskedelmét 1989-ben tiltották be végleg,  de a feketepiacon azóta is felbukkan időről-időre.

Az Ugandai Vadvédelmi Hatóság (UWA) közleménye szerint a férfit védett fajok jogellenes birtoklásáért ítélték el. Az UWA vezetője mérföldkőnek nevezte az ítéletet a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme elleni küzdelemben.

Korábban is volt már büntetve

A rendkívül szigorú büntetésre azért került sor, mert a férfi korábban már ugyanezért a tettért 18 hónapot töltött börtönben. Visszaesőként pedig nem kegyelmezett neki a bíró és a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki rá. Erre azért volt lehetősége a bírónak, mert 2019-ben szigorították az országban a veszélyeztetett fajok orvvadászatával vagy illegális kereskedelmével kapcsolatos büntetési tételeket.

Ugandai esetek

Az orvvadászat és a vadon élő állatokkal való illegális kereskedelem virágzik Ugandában. A rendőrség gyakran foglal le elefántcsontból, orrszarvúak szarvából és tobzoska pikkelyből álló zsákmányt. A legkirívóbb esetek pedig rendre bekerülnek a nemzetközi sajtó híradásába. 2020. júliusában például Rafiki, egy 25 éves hím gorilla megölése miatt fogtak el egy férfit és ítéltek 11 év börtönbüntetésre. A gorilla a Bwindiben található Nkuringo nevű gorillacsoport egyik vezetője volt, és rendkívül népszerű volt a turisták körében.

Tavaly júliusban pedig négy férfit vettek őrizetbe, akik oroszlánokat öltek és daraboltak fel a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos Queen Elizabeth Nemzeti Parkban. 2018 áprilisában ugyanebben a parkban tizenegy oroszlán tetemét találták meg szétszórva.

Ugandában alig több mint 7900 elefánt él jelenleg. A Wildlife Conservation Society (WCS) felmérése szerint ez növekedést jelent az országban az 1980-as években mért 700-800-as mélyponthoz képest.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...