Saját KB bal
Saját KB jobb

A búcsúzás lehetőségei – 2. rész

Az előző rész folytatása.

A végső búcsúzás a gyászfolyamat fontos része. Segít azoknak, akik itt maradtak és veszteséget éltek meg az elengedésben. Az egyes kultúrákban más és más szokások léteznek a halott búcsúztatására, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a családtagok megéljék a fájdalmukat, esetleg megosszák azt másokkal. Bár kutyáink esetében a temetéssel, hamvasztással kapcsolatban még nincsenek ilyen kialakult szokások, érdemes fontolóra venni, hogy ezek az akár több ezer éves rítusok nem véletlenül alakultak ki. A szokások, mások közelsége és a rituális elengedés átsegíthet a gyász első időszakán. 

A cikk első részében a búcsúzás folyamatáról és a temetéssel kapcsolatos lehetőségekről volt szó.

Hamvasztás

A legtöbb állatorvosi rendelőben lehetőség van hamvasztást kérni. Ez alapesetben csoportos hamvasztást jelent, de létezik egyedi hamvasztás is. Ebben az esetben kedvencünk hamvait egy urnában kapjuk vissza.

Az urnát hazavihetjük, és elhelyezhetjük az otthonunkban akár hosszabb, akár rövidebb időre. Ha otthon szeretnénk tudni a hamvakat, akkor kialakíthatunk egy kis sarkot, ahol például a kutyánk kedvenc játékával vagy képével együtt helyezzük el.

A hamvak kisállat temetőben is elhelyezhetők, ez esetben ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetjük igénybe, mint a temetés esetén.

A hamvakat el is szórhatjuk vagy el is temethetjük egy olyan helyen, ami valamiért jelentőséggel bír számunkra. Egy kedves kirándulóhely, vagy egy közösen megmászott hegycsúcs, esetleg a kedvenc tisztásunk, ahol sokat játszottunk… A különleges hely lehet olyan is, ahova mindig szerettünk volna együtt eljutni, de nem volt rá lehetőség.

Szép szokás a hamvakra ültetés is. Ebben az esetben egy élő, cserepes növényt választunk, és a földjébe keverünk a hamvakból. Ilyen módon az élet körforgására emlékezhetünk.

Emlék ékszerek

A hamvakból lehetőség van olyan egyedi ékszerek készítésére is, amelyek által kedvencünk mindig velünk lehet. A gyémánt, mint ásvány, természetes úton is hamuból készül, ugyanakkor ehhez rengeteg időre és meglehetősen összetett földtani folyamatokra van szükség. A modern technológiának köszönhetően azonban lehetőség van a hamvakból gyémántot készíttetni. A gyémánt az örök szeretet, az elmúlhatatlanság szimbóluma, mivel az egyik legkeményebb, legkevésbé sérülékeny anyag a világon. Kifejezhetjük vele, hogy szeretett kutyánk örökké velünk lesz, emlékét megőrizzük.

A gyémánt mellett más lehetőségeink is vannak, ha szeretnénk, hogy kutyánk egy hordható ékszer formájában mindig velünk maradjon. Készíttethetünk egyedi medált a hamvak egy részének, de üveg ékszerbe is foglaltathatjuk őket. A lényeg itt is, hogy olyan megoldást válasszunk, amely segít, hogy a lelkünk fájdalmát enyhítsük és nyugalomra leljünk.

Kutyáink a társaink, az életünk részei éveken keresztül. Sokszor olyan közeli, bensőséges viszony van köztünk, hogy az elvesztésüknek talán még a gondolata is szívbemarkolóan fájdalmas. A fenti lehetőségek a búcsúzás lehetséges módjai, melyek között nincs egyetlen jó vagy rossz választás. Kutyánk szeretete, a közös emlékek, az út, amit bejártunk együtt és a sok lecke, amit megtanultunk mindig velünk lesz. Éppúgy az életünk részévé vált, formált minket, mint a patak a követ. Akkor is ott lesz a nyoma, ha a víz már másfelé folyik.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Meruyert Gonullu: https://www.pexels.com/photo/glad-woman-and-shiba-inu-dog-resting-together-on-couch-6589017/; Photo by SHVETS production from Pexels: https://www.pexels.com/photo/boston-terrier-in-arms-of-black-man-7533335/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...