Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: Uganda Wildlife Authority

Tizenegy év börtönt kapott a hegyi gorilla gyilkosa

Börtönbüntetés vár arra a férfire, aki állítása szerint önvédelemből megölte Uganda egyik leghíresebb hegyi gorilláját.

Uganda egyik legismertebb és legnagyobb hegyi gorilláját, Rafikit egy Felix Byamukama nevű férfi ölte meg, akit most 11 év börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A férfi állítása szerint a gorilla megtámadta őt, ezért kellet önvédelemből végeznie vele. Ezzel szemben a férfi illegálisan tartózkodott a természetvédelmi területén felfegyverkezve. Bűnösnek azért mondták ki a hatóságok, mert engedély nélkül, illegálisan lépett be és tartózkodott azon a területen, ahol gondosan őrzik a hegyi gorillákat. 

Mára csak ezren maradtak

Az ezüsthátú hegyi gorillák száma drasztikusan lecsökkent az elmúlt évtizedben. Mára összesen ezer példány maradt életben a vadonban, így különösen fontos a védelmük. Rafiki gyilkosa ezért is kapott ilyen súlyos büntetést, bár a vadvédelmi hatóság ennél lényegesen többet szeretett volna elérni. A tárgyalás során az is kiderült, hogy vadászni indultak a területre és egy antilopot, valamint egy vaddisznót sikerült is elejteniük. Állítása szerint véletlenül keveredtek a hegyi gorillák közelébe, amikor Rafiki megtámadta őt. A gorilla június elsején tűnt el, a nemzeti park őrei hosszas keresésé után találták meg holttestét és viszonylag rövid időn belül őrizetbe is vették az elkövetőt valamint két társát.

Fotó: Uganda Wildlife Authority

Rafiki a gorillák között is a legnagyobb volt

A meggyilkolt gorilla 25 éves volt és 17 főből álló hegyi gorilla csoportot vezetett. A Rafiki által vezetett csoport tagjai különösen közvetlenek és nyitottak voltak az emberekkel. Azért is volt ilyen híres, mert a többi gorillához képest szoros kapcsolata volt a vadőrökkel és a látogatókat, turistákat is barátságosan fogadták. Rafiki halála után az egyik legnagyobb kérdés az volt, ki veszi át a csoport irányítását. Benne volt a pakliban, hogy egy sokkal vadabb és emberhez kevésbé szokott vezetőjük lesz, így az egész csoport elszakad az emberi érintkezéstől. Ez sajnos azt is jelentette volna, hogy a turisták amúgy is csökkent száma drasztikusan hanyatlani kezd. Ezzel párhuzamosan a park bevételei is, melyből többek között az orvvadászok elleni küzdelmet finanszírozzák. Szerencsére a csapat irányítását egy olyan gorilla vette át, aki Rafikihez hasonlóan abszolút nyitott és elfogadó az emberekkel.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás/Fotó: ugandawildlife.org,  focusingonwildlife.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...