Saját KB bal
Saját KB jobb

Richard Rosenthal, a kutyák jogainak védője

Kutyák esetében a jogorvoslat kérdése egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint a humán igazságszolgáltatásban. Ha egy kutya vét valaki ellen, például megharap valakit, nem sok esélye van a kedvező elbírálásban, a körülmények figyelembe vételére, vagy például fair tárgyalásra. Egy emberre támadó kutya nagy valószínűséggel az életével fizet a „bűntettért”. Ha ő tehet róla, ha nem. Ha bizonyítást nyer ez, ha nem. Kivéve, ha Richard Rosenthal veszi kezébe az ügyet.

Richard Rosenthal, a kutyák ügyvédje. Illetve, olyan állatokat képvisel, akiknek nincs joguk képviselethez a büntetőjogi rendszerben. Érdekes kérdés, hogy egy állat a gazdája tulajdona és felelőssége, mindaddig, amíg „bűnt” nem követ el. Akkor a saját életével fizet. Ez az igazságtalanság vezette Rosenthal-t arra, hogy kiálljon azokért, akiknek nincs szava.

„Tízből kilenc esetben a nagyobb testű kutyát ítélik veszélyesnek [ha két kutya összeverekszik], attól függetlenül, hogy a kutya szempontjából esetleg csak önvédelem történt.”

A veszélyes kutya törvény értelmében az Amerikai Egyesült Államokban (és több más országban is), a kutyákat elkobozhatják vagy akár el is altathatják, ha veszélyesen viselkednek. Tehát az önvédelem kérdése valójában élet-halál kérdése a kutya számára. Ahogy az is, hogy valójában a gazdi felelőssége az, hogy eldöntse, játszhat-e a kutyája például kisebb kutyákkal, szabadon engedi-e a parkban vagy szájkosarat tesz rá. A büntetés azonban a kutyát sújtja, ahogy a megfelelő szocializáció és nevelés hiányából fakadó hátrányok is.

Rosenthal hagyományos család- és büntetőjogi praxisát harminc éve gyakorolta már, amikor is találkozott Lexus, a versenyagár esetével. 15 évvel ezelőtt, egy agaras üzenőfalon olvasta a történetet, melyben egy a versenyzésből pár napja visszavonult agárról volt szó. Az agár a parkban sétált és egy hathónapos pomerániai törpespicc szaladt oda hozzá. A kiskutya gazdija szerint jó ötletnek tűnt, hogy az apróság a nagyobb kutyákkal játsszon. A versenyagár ösztönei azonnal bekapcsoltak az apró menekülő állatka láttán – ne felejtsük el, hogy erre tenyészették és képezték egész életében. Pillanatok alatt fogta meg a kis pomerániait, aki azonnal meghalt.

A tragikus történet legtragikusabb része, hogy az agarat kiáltották ki bűnösnek. A gazdája választhatott, hogy egész hátralévő életében egy betonkennelben tartja az agarat, vagy elaltattatja. A gazdi az utóbbi mellett döntött, és már ki is tűzték Lexus elaltatásának időpontját.

Ekkor lépett közbe Rosenthal, aki precendenst teremtve vállalta a Lexus védelmét, és ezzel sikerült megmentenie az agarat az elaltatástól.

Azóta számos ügyben vállalta el altatásra ítélt „veszélyes kutyák” védelmét, és mára teljes munkaidejében ilyen ügyekkel foglalkozik. Évente körülbelül 30 ügyet vállal, melyek közül számos esetben sikerül megmentenie az állatokat a halálbüntetéstől.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/richard-rosenthal-the-dog-lawyer; Kép: Photo by Lucas Pezeta: https://www.pexels.com/photo/dog-beside-chain-link-wall-2034913/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...