Saját KB bal
Saját KB jobb

Boswellia kutyáknak – mire jó, mikor adjuk és tényleg működik?

A Boswellia, magyarul az indiai tömjénfa (Boswellia serrata) egy, a mai Indiában és Pakisztánban fekvő, Pandzsáb régióban honos növény. Illatos gyantát termel, melyet az ókor óta használnak illatszerként. A tömjén régen értékes kereskedelmi cikk volt, melyet az aranyhoz hasonlóan értékközvetítőként is használtak. Manapság már nem használják valutaként, bár a valódi tömjén ma is értékes illatszer alapanyag.

Boswellia serrata növény – Forrás: wikipédia.

A boswellia gyantája azonban nemcsak illata, de gyulladáscsökkentő hatása miatt is régről ismert. A benne található boswellia-sav (vagy boswell-sav) hatását klinikai vizsgálatokban is vizsgálták. Egy svájci klinikán végzett tesztben a részt vevő 24 kutya mindegyikénél már két hét után javulást hozott a kezelés. Csökkentek a krónikus ízületi gyulladással járó fájdalmak, hat hét alatt a mozgási nehézségek is folyamatosan csökkentek. A vizsgálatban ellenőrzött minőségű gyanta kivonatot alkalmaztak, naponta egyszer 400 mg / ttkg mennyiségben.

Bár kutyák esetében elsősorban az ízületvédelem, az ízületi gyulladás okozta tünetetek csökkentése és megelőzése érdekében használják, kutatások folynak a leukémia ellenes hatásáról is. Egy vizsgálatban azt találták, hogy a boswellia gyantából kivont különböző terpének kombinációja megfelelő adagolásban képes volt gátolni egy emberi leukémia sejttípus burjánzását.

Az indiai tömjénfa kivonata gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásain kívül segít bizonyos mikróbák szaporodásának gátlásában is. Ilyenek például egyes, a fogszuvasodással is összefüggésbe hozható patogének. Ilyen szempontból a természetes gyanta bizonyult a leghatékonyabbnak, de kutyák esetében ez az alkalmazása egyelőre még nem kellően vizsgált.

Választhatunk azonban számos készítmény közül, melyek boswellia kivonattal, illetve más gyógynövények kombinációjával támogatják a kutyák ízületvédelmét. Ezt nem lehet elég korán kezdeni, hiszen az ízületek degenerálódása többnyire nem visszafordítható folyamat.

Fontos megemlítenünk, hogy a Boswellia serrata növény az utóbbi időben a kipusztulás szélére került eredeti élőhelyén, méghozzá a nem fenntartható termesztés következtében. Ezért a beszerzésnél figyeljünk, hogy fenntartható termelésből származó terméket vásároljunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14994484/; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619114/; https://en.wikipedia.org/wiki/Boswellia_serrata; Kép: By J.M.Garg – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6356195; Photo by Barnabas Davoti: https://www.pexels.com/photo/photo-of-a-wet-golden-retriever-11556317/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...