Saját KB bal
Saját KB jobb

A kölyökkutya nevelése

A kutya nevelését a lehető legkorábban el kell kezdeni, mivel a fiatal kutyák életkori sajátossága a kiváló tanulási képesség. A kutyának meg kell értenie az élet alapvető szabályait már kölyök korában, hogy magabiztos, higgadt felnőtt kutyává érjen, és ne váljon idegessé egyes helyzetekben, mert az romboló viselkedéshez és más magatartás zavarokhoz vezethet.

A kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

A kölyökkutya valószínűleg nem lesz szobatiszta, amikor hazaviszed, így előfordulhatnak balesetek az első hetekben. Gyakran megesik, hogy azért okoz balesetet, mert túl nagy szabadságot kapott túl hamar, és nem tudja biztosan, hol végezze el a dolgát.

Ennek elkerülése érdekében számos lépést tehetsz:

  • Győződj meg róla, hogy a kölyökkutya csak egy vagy két olyan helyiségbe mehet be, ahol a család a legtöbb időt tölti.
  • Tedd egy ládába a kölyökkutyát, amikor nem tudsz rá felügyelni. A kölyökkutyák általában nem piszkítják be a fekhelyüket, mivel arra a saját menedékükként tekintenek, és tisztán akarják tartani.
  • Rendszeresített időpontokban etesd. Ezáltal jobban megfigyelheted kölyökkutyádat, mivel általában az evés után nem sokkal igényli, hogy kiengedd őt.
  • Fontos, hogy megerősítsd a kívánt cselekvéseket, ezért dícsérd meg, amikor a kölyökkutya kint végzi el a dolgát.
  • Annak érdekében, hogy azonnali dicséretben részesíthesd, érdemes kimenni vele sétálni etetés után.
  • Soha ne büntesd vagy dorgáld meg a kölyökkutyát, ha „balesetet” okozott. Ehelyett találj rá megoldást, hogy ne feltétlenül kelljen kimennie a lakásból, hogy elvgezhesse a dolgát.
  • Ne várj arra, hogy a kölyökkutya jelezze, hogy ki akar menni. Legtöbbjük nem jelzi szükségletét, amíg nem tanuljá meg visszatartani azt a lakásban. Rendszeres időpontokban vidd ki kölyökkutyádat a lakásból.

Vidd ki gyakran: minden etetés és pihenés után, este az elalvás előtt, és azonnal, miután felébredtél, így a kölyökkutya hozzászokhat ehhez a rutinhoz. Kezdetben ugyanarra a helyre vidd ki minden alkalommal, hogy felismerje a saját szagát.

Ha azt észleled otthon, hogy kölyökkutyád nyugtalan, forgolódik, vagy a padlót szimatolja, az annak a jele, hogy ki kell mennie. „Baleset” miatt ne szidd meg kölyökkutyádat, viszont fertőtlenítsd és szagtalanitsd a területet. Addig ne takarítsd fel az ürüléket vagy a vizeletet, amíg kutyád a helyiségben van.

A kölykök engedelmességre nevelése

A kutyák falkákban szoktak élni, és tekintélyt kell nekik mutatni. A kezdetektől fogva szükségük van valakire, aki a tanítójuk lehet. Ne kiabálj a kiskutya hívásakor –a kutyák érzékenyek a hang tónusának változására, nagyon jól megértik a különféle eltéréseket, például a parancsoló rövid és éles hangokat, az elismerő boldog hangokat és a dorgáló komolyakat. Ugyanazokhoz a parancsokhoz mindig ugyanazokat a szavakat használd.

A kölyökkutya ülni tanítása

A jutalomfalatot tartsd a kölyökkutya orra fölé és lassan mozgasd fel-le a feje fölött. Ahogy a kölyökkutya a fejével követni kezdi azt, közben leül. Miközben ezt teszi add ki az „ül!” parancsot.

Amint kedvenced leült, mondd azt, hogy „jó kutya!”, és add oda neki a jutalomfalatot. Több ismétlés szükséges ahhoz, hogy a kölyök megtanulja összekapcsolni a jutalmat az ülő helyzettel. Kezdd el naponta három rövid, csupán öt perces tanítással, és apránként növeld az időtartamot, ahogy a kölyök növekedik.

A kölyökkutya feküdni tanítása

Miután megtanítottad a kutyát ülni, elkezdheted a „fekszik!” parancs tanítását neki. Először ültesd le, majd ösztönözd a fekvésre úgy, hogy a jutalomfalatot a kezedben tartva leengeded az elülső mancsai közé, ugyanekkor tőle elfelé is húzod, miközben kimondod a „fekszik!” parancsot. Amikor lefeküdt, add neki oda a jutalmat és dicsérd meg.

A jutalomfalat kiválasztása a kölyökkutya tanításához

Válassz olyan kis szemcséjű és alacsony kalóriatartalmú eledelt, amit a kölyök szeret. Alkalmas erre a napi eledeladagjából származó tápszemcse, vagy a kifejezetten jutalomfalatként ajánlott táplálékkiegészítő. Ne felejtsd el ezt az energiatöbbletet beszámítani a napi adagjába. A Royal Canin alacsony kalóriatartalmú jutalomfalatja az EDUC nevű táplálékkiegészítő.

Ha másra is meg szeretnéd tanítani, válassz egy kutyaiskolát, ahol további dolgokat is megtanulhat és még fegyelmezettebbé válhat.

(X)

 

Kutyabarát.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...