Saját KB bal
Saját KB jobb

Megöltek négy galápagosi óriásteknőst Ecuadorban

Vizsgálatot indítottak Ecuadorban, ahol négy galápagosi óriásteknős tetemére bukkantak egy nemzeti park területén.

A BBC News számolt be róla kedden, hogy a hatóságok szerint a négy galápagosi óriásteknőst a húsuk miatt vadászták le. Valószínűleg megették őket. A védett állatok maradványit a Galápagos-szigetcsoport legnagyobb szigetén, az Isabelán találták meg egy nemzeti park területén.

Három év börtön járhat a megölésükért

Az óriás teknősök vadászata már 1933 óta tilos a szigeten, azonban ez nem állítja meg az orvvadászokat. Az elmúlt két évben számos alkalommal találták meg legyilkolt teknősök tetemeit, akiket nagyrészt a húsukért öltek meg. Valaha a teknőshús igazi ínyencségnek számított, valószínűleg bizonyos körökben még mindig az. Azonban ma már akár 3 év börtönt is kaphat az, aki vadászik rájuk. Egy ilyen óriásteknős akár száz évig is élhet.

A figyelem központjába Charles Darwin által kerültek, aki őket tanulmányozva alapozta meg evolúciós elméletét. Darwin 30 élő teknőst vitt a Galápagos-szigetekről Polinéziába a The Beagle nevű hajón. A történethez hozzátartozik, hogy a hajó legénysége a teknősök többségét megette az út alatt.  Jelenleg mintegy 15 ezer óriásteknős él a Földön, a 19. században még 200 ezer volt a populáció létszáma.

Egy éve is találtak tetemeket

Ugyanezen a szigeten a vadőrök nagyjából pontosan egy évvel ezelőtt 15 Sierra Negra-i óriásteknős maradványait találták meg. Egészen pontosan a teknősök üres páncéljaira leltek rá. Akkor a fotók körbejárták a világot, óriási felháborodást keltve a médiában. Az akkori vizsgálat megállapította, hogy a teknősöket a húsukért vadászták le. A most megtalált teknősök hasonló sorsra juthattak, a körülmények legalábbis nagyon hasonlóak. A hatóságok most szakértők bevonásával vizsgálódnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI , BBCNews

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...