Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Hírhedt orvvadászt tartóztattak le Mozambikban

A mozambiki hatóságok lefülelték azt a két férfit, akik több száz orrszarvú megöléséért felelősek.

A mozambiki hatóságok a szarvak eladása közben tartóztatták le a két férfit Maputóban, Mozambik fővárosában. Hilario Lole, a Nemzeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálat (SERNIC) szóvivője elmondta, hogy a hírhedt orvvadászt, Simon Ernesto Valoi-t, akit széles körben „Navara” becenéven ismernek és egy társát július 26-án fogták el nyolc orrszarvú szarvával.

A páros a Mozambik Gaza tartományában és a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkkal határos Massingir körzetből származó orrszarvúak szarvát vitte Maputóba, hogy találkozzon egy potenciális vevővel. Nem sejtették azonban, hogy a hatóságok csapdát állítottak nekik.

Büntetlen kereskedelem

Navara egy poros, lepusztult körzetben él a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkkal szomszédos határon. A helyiek és a bűnüldöző szervek is úgy vélik, hogy erőszakos orvvadász és autó tolvaj, valamint több gyilkosságért is felelős. Carlos Lopes Pereira, a Mozambiki Nemzeti Természetvédelmi Területek Igazgatóságának (ANAC) bűnüldözési és orvvadászat elleni igazgatója már régóta figyelmeztetett arra, hogy a Krugerbe a szomszédos Mozambikból beszivárgó szervezett bandák jelentik a legnagyobb veszélyt az orrszarvú populációra.

A dél-afrikai környezetvédelmi hivatal szerint az elmúlt öt évben 1700 orrszarvút vadásztak le az ország nemzeti parkjaiban, szinte mindet a Kruger Nemzeti Parkban. Az Oxpeckers nevű oknyomozó környezetvédelmi újságíró oldal által vezetett adatbázis szerint 2010 óta 5152 orrszarvút öltek meg a itt.

A munkanélküliség és a szegénység megkönnyíti a kereskedők dolgát, amikor fiatal férfiakat toboroznak az orvvadászatra. A parkot és a határt védő, erősen felfegyverzett vadőrökkel és más biztonsági erőkkel folytatott tűzharcokban sokukat elfogják vagy lelövik. A jelenlegi jogszabályok is rájuk koncentrálnak, az orvvadászokat büntetik, a kereskedőket és szállítókat kevésbé. Eddig legalábbis ez volt a gyakorlat.  A mozambiki hatóságok azonban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vadállatokkal kapcsolatos bűnszervezetekre, az erőfeszítés pedig kezdi meghozni a gyümölcsét.

Egy másik orvvadászbárót, Admiro Chauque idén januárban 30 év börtönbüntetésre ítélték, védett fajok vadászatért, illegális fegyvertartásért és egyéb bűncselekményekért.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mongabay.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...