pixabay

Üzemanyag ömlik a tengerbe Gibraltárnál egy hajóbaleset miatt

Két üzemanyagot szállító hajó ütközött össze a hét elején Gibraltárnál. A hajók sérülései miatt jelentős üzemanyag került a tengerbe.

Az egyik hajó Hollandiába tartott és 183 tonna fűtőolajat, 250 tonna gázolajat valamint 27 tonna kenőolajat szállított. A másik hajó fedélzetén cseppfolyósított földgáz (LNG) van.  A vízbe ömlő veszélyes anyagok a teljes élővilágot veszélyeztetik Gibraltárnál.

Egy főt letartóztattak környezetkárosításért

A gibraltári rendőrség közleménye szerint egy főt letartóztattak az esemény után. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy kit vádolnak többek környezetkárosítással. Valószínűleg valamelyik hajó kapitányát, de előfordulhat hogy más, az irányításért felelős személyek közül valakit. Az ütközés ereje akkora volt, hogy a nagyobb hajó gyakorlatilag kettétört, a fele már szinte teljesen elsüllyedt. A szivárgást tömítésekkel próbálták megállítani, de ez nem sikerült teljesen, így még mindig folyik a tüzelőanyag a tengerbe.

Gyűjtik a kiömlött veszélyes anyagokat.

A megsérült hajó közel 200 méter hosszú. A hatóságok a baleset óta szüntelenül dolgoznak a helyszínen. Nemcsak a szivárgás megszüntetése a feladatuk, hanem a kiömlött káros és mérgező anyagok begyűjtése is. Sajtóhírek szerint a legénység nem hagyhatta el a fedélzetet, ők is részt vesznek a mentési munkálatokban. Egyelőre még kétséges, hogy mennyit tudnak begyűjteni a kiömlött üzemanyagból és tüzelőanyagból. Az is megjósolhatatlan, hogy hosszútávon milyen következményekkel jár majd az esete a helyi ökoszisztémára Gibraltáron.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: vozpopuli.com, twitter

(A borítókép illusztráció.)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...