Saját KB bal
Saját KB jobb

Száz év után először újra találtak bébi teknősöket a Galápagos-szigeteken

Több mint száz éve nem láttak a kutatók bébi teknősöket a Galápagos-szigeteken, egészen tavaly júliusig, amikor legnagyobb meglepetésükre egy kis csoport növendéket fedeztek fel.

Galápagos-szigeteken (spanyolul Archipiélago de Colón vagy Islas Galápagos) 14 nagyobb sziget és  6 kisebb található, valamint 107 sziklából álló vulkanikus szigetcsoport a Csendes-óceánban. Közigazgatásilag Ecuador egy önálló tartományát alkotják.

A galápagosi óriásteknősök hazája

A szigetek leghíresebb állatai a galápagonak nevezett galápagosi óriásteknősök vagy elefántteknősök (Geochelone nigra)  valamint a különböző Darwin-pintyek, valamint az itt élő különleges az  leguánok. A galápagosi medvefóka is itt él.  Bár az óriásteknős a legismertebb állatfaj, lassan egy évszázad telt el azóta, hogy utódokat, bébi vagy növendék teknősöket lássanak kutatók a szigeten. Ezért óriási volt a felfedezés a Pinzón-szigeteken, ahol az 500 fős állomány között több fiatal teknőst is észlelt James Gibbs kutató. A szigeten évek óta folynak újratelepítési és fajmegőrzési programok, melynek sikerességére vonatkozóan ez az első kézzel fogható adat.

galapagosi teknős
Már az első hajósok óriási kárt okoztak a sziget ökoszisztémájában 

Amikor a tengerészek a tizennyolcadik század közepén először landoltak a Pinzón-szigeten, véletlenül olyan környezeti katasztrófát okoztak, melyet nemzedékeken keresztül próbáltak enyhíteni a kutatók. A hajókon lévő patkányok ugyanis birtokba vették a szigetet és a teknősök petéivel táplálkoztak a keltető helyeken, melyeket addig egy ragadozó sem támadta. A patkány inváziónak köszönhetően az elkövetkező évtizedekben egyetlen teknős sem tudott kikelni és a fajt a kipusztulás fenyegette. Amikor a teknősállomány 100 alá csökkent az 1960-as években, nagy erőfeszítések árán sikerült felszámolni a szigeten élő patkánypopulációt.

Teknőstojások inkubátorban

Miután sikeresen kiirtották a patkányokat a szigetről, találtak pár tojást, melyeket inkubátorba helyezve keltették egy közeli szigeten. Az így született teknősöket azonban nem engedték vissza addig a szigetre, míg elég nagyok nem lettek ahhoz, hogy a patkányok ne tegyenek kárt bennük. 5 éven keresztül folyt a keltető program, azóta most először fedeztek fel a szigeten született kis teknősöket. A faj fennmaradására tehát minden esély megvan, de folyamatosan figyelik a tudósok a sziget ökoszisztémáját és a fenyegető veszélyeket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: thescienceandspace.com, wikipedia

Cover: shutterstock

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...