Saját KB bal
Saját KB jobb

Hány éves a kutyám?

Kölyök, növendék, felnőtt vagy idős? Vajon hány éves is a kutyánk?

Az, hogy ezekre a kérdésekre választ adjunk, nem is olyan egyszerű. A kutyák esetében, hasonlóan az emberekhez, több életszakaszt különböztetünk meg. Ezek közül a kölyökkor még viszonylag egyszerűen behatárolható: jellemzően hat hónapos korig tart.

Ez a cikkünk is érdekelhet: A kölyökkutyák korai életszakaszai és a szocializáció

Ez után az életkor után fajtától, de leginkább mérettől (!) függően már komolyabb eltérések lehetnek. Jellemzően egy éves kor körül érik el a kutyák a felnőttkort, de a nagyobb testű ebek felnőtté válása valamivel tovább tart. Ha egy 18 hónapos nagytestű kutya tehát még „kamaszodik” és kölykösen viselkedik, akkor ez valószínűleg csak a természetes lassabb érésének a következnénye, és nem kell emiatt „keményebben” bánnunk vele.

Bár a nagytestű kutyák korai érése lassabb, a felnőttkort elérve gyorsabban kezdenek öregedni.  Egy három éves 8 kg-os kutyus még csak körülbelül 28 emberi évnek felel meg. Egy ugyanennyi idős 55 kg feletti eb már 39 „éves”. Ez a tendencia folytatódik is, és a természetes öregedési folyamatok okozta különbségek egyre jelentősebbé válnak.

Egy 55 kg feletti kutya mindössze 6-7 évesen éri el a nyugdíjaskort, míg egy 10 kg alatti kutyánál ez 13 éves kor körül következik be.

Láthatjuk tehát, hogy a jól ismert képlet, mely szerint a kutya életkorát héttel megszorozva megkapjuk az ember évben vett életkort, gyakran félrevezető. Pedig fontos, hogy tisztában legyünk kedvencünk öregedési folyamataival, hiszen ez fontos életmód-beli döntéseinket befolyásolja, illetve, könnyebben megérthetjük a viselkedését is.

A legjobb közelítést úgy kaphatjuk, ha alapul vesszük a testtömegenként 3 éves korban vett értéket. Ez 10 kg alatti kutyáknál 28, 10 és 22 kg között 29, 23-54 kg között 31, míg 55 kg felett 39 év. Ezt követően 55 kg felett évente 10 évet, 23-54 kg között évente 7 évet, míg 10-22 kg között évente 5 évet kell hozzáadni. Tehát egy 23-54 kg közötti 7 éves kutya ember életkorát úgy kapjuk meg: 31 + (4 x 7) = 59.

A 10 kg alatti kutyák esetében 5 éves korig évente 5 évet, majd évente 4 évet kell hozzáadni a kiindulási 3 éves kori 28 évhez. Azaz, egy 7 éves kistestű kutyus kora: 28 + (2 x 5) + (2 x 4) = 46.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/health/how-to-calculate-dog-years-to-human-years/; Kép: Photo by Bello Olamide: https://www.pexels.com/photo/portrait-of-smiling-woman-with-dog-on-blue-background-7803333/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...