Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

A halbőr a legújabb fenntartható divat alapanyag

A legújabb fenntartható és környezetbarát alapanyag a halbőr, mely nemcsak a korallokat védi, de az óceán ökoszisztémáját is.

Az ötlet egy lelkes és profi búvárnak, Aarav Chavda-nak köszönhető, aki évek óta nézte tétlenül, hogyan pusztítják a tűzhalak, vagy más néven oroszlánhalak Florida őshonos trópusi halainak populációját. Aztán megszületett benne az ötlet, hogy a halbőr, konkrétan a tűzhal bőre tökéletes alapanyagként szolgálhat a divatiparnak.

Miért van ilyen rossz hatással a tűzhal az óceánra?

A tűzhal ismerős lehet az otthoni akváriumokból, látványos formája miatt sokan választják otthonuk szépítésére. Azonban kevesen tudják róla, hogy az Egyesült Államok délkeleti és karibi part menti vizeiben virágzó invazív faj. Invazív, vagyis nem őshonos. Csúcsragadozó, tehát nincs természetes ellensége, az őshonos csúcsragadozókkal szemben ráadásul még annyi előnye is van, hogy nem halásszák, mert húsa értéktelen.  Becslések szerint a fiatal tengeri élőlények 79 százalékát felfalja, a korallzátonyrendszerbe való bejutást követő öt héten belül.

Új termék, mellyel mindenki jó jár

Chavda és egy csapat környezettudatos búvártársa úgy döntött, hogy meglapítanak egy céget, mely a tűzhalakból új terméket készít: halbőrt. Ötletükkel bekerültek az ORIC (Global Ocean Resilience Innovation Challenge) kihívás 9 döntőse közé. A halbőröket szárítószerekkel, cserzéssel és festéssel dolgozzák fel, majd eladják. A feldolgozó cégek pedig luxustermékeket, például pénztárcákat, öveket és kézitáskákat készítenek belőlük. A halbőr vékony, de mivel a rostszerkezet keresztben fut, erősebb, mint sok más bőrtípus.

Fenntartható, segíti a szegényeket és jó hatással van az óceánra

A bőrök fenntarthatóbbak, mint a hagyományos állatbőrök, amelyek általában óriás területeken történő legeltetést igényelnek, ami a talajok leromlásához és magas szén-dioxid-kibocsátáshoz vezet. A projekt része az is, hogy nem a cég halássza a tűzhalat, hanem elszegényedett halászokat akarnak halászati szövetkezetekbe terelni, akiknek nincs más megélhetési forrásuk. Például a mexikói Quintana Roóban, a halászok kockázatának átvállalásával, a tűzhalakra vonatkozó 100 százalékos fogási és készpénzfizetési garanciát adnak a szövetkezet tagjainak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...