Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Matt Palmer on Unsplash

Az Amazonas erdei több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyit elnyelnek

Most először állapították meg szakértők, hogy az Amazonas erdei több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyit elnyelnek.

Az évente termelődő mintegy 1,5 milliárd tonnányi szén-dioxidból az Amazonas csupán 0,5 millárd tonnányit nyel el. Korábban a klímakrízist okozó káros anyagok elnyelését köszönhettük neki, most azonban nemcsak hozzájárul a folyamathoz, de erősít is azt.

Miért termel ennyi szén-dioxidot az Amazonas?

A folyamat részben az állandósult erdőtüzeknek köszönhető. Nem elsősorban az időjárás okozta tüzekre kell gondolni, hanem amit szándékosan gyújtanak az emberek, hogy legelőkhöz, termőföldekhez jussanak az őserdő felégetésével. Ezen kívül pedig az egyre fokozódó szárazságok is hozzájárulnak a növekvő szén-dioxid kibocsátáshoz.  A növekvő fák és egyéb növények felvették a fosszilis üzemanyagok kibocsátásának nagyjából egynegyedét az 1960 évek óta zajló mérések szerint, az Amazonas-vidék kiemelkedő szerepet játszott a legnagyobb trópusi esőerdőként. Félő, hogy az Amazonas-vidék elveszíti szén-dioxid-felvevő erejét, mely beláthatatlan következményekhez vezethet.

Kisrepülőről mérik a szén-dioxid szintet

Egy évtizede végeznek méréseket tudósok kisrepülők segítségével az Amazonas felett 4500 méterrel. A vizsgálatok is jól mutatják, hogy az egész Amazonas változik. Azt is felfedezték, hogy az Amazonas-vidék egy része még erdőtüzek nélkül is szén-dioxidot bocsát ki. Úgy vélik, ez nagy valószínűséggel a fakitermelésnek és a szomszédos területeket is érzékenyebbé tevő erdőtüzeknek köszönhető. Egészen megdöbbentő adat és talán a legrosszabb hír, hogy az erdők égése nagyjából háromszor több szén-dioxidot termel, mint amennyit az erdő elnyel. Ahol pedig a fakitermelés mértéke 30 százalék vagy annál több, ott a szén-dioxid-kibocsátás tízszer annyi, mint ahol a fakitermelés mértéke 20 százaléknál alacsonyabb.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian,MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...