Fánkkal sem lehetett megtéveszteni Rafit

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai csaknem húszmillió forintot érő cigarettát találtak egy kamion rakterében Záhonynál. A zsákmány kézrekerítésében külön dicséret illeti Rafit, a NAV kötelékében dolgozó szolgálati kutyát.

A hatóság beszámolójából megtudhatjuk, hogy a magyar-ukrán határon, Záhonynál akart belépni az országba egy kamion, mely hivatalosan fagyasztott fánkot szállított. Elsőre nem is látszott úgy, mintha bármi probléma lenne, de a röntgenes ellenőrzés során a pénzügyőrök eltérést találtak. Ekkor hívták segítségül Rafit, aki annak rendje és módja szerint átvizsgálta a járművet. Bár a fánk jó trükknek tűnt a kutya szaglásának kicselezésére, Rafit nem tudták átverni. Az alváz ellenőrzése során szimatot fogott és jelzést adott.

Nézd meg a képeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eredeti bejegyzésében!

Ezután a teljes fagyasztott rakományt át kellett pakolni egy speciális hűtőbe, hogy hozzáférjenek ahhoz a kifejezetten csempészetre tervezett rekeszhez, amelyről Rafi tájékoztatta őket. Ebben 15000 doboz adózatlan cigaretta lapult. A sofőr beismerte, hogy ő rejtette el a több, mint húszmillió forintot érő csempészárut.

Bár rendkívül elmésnek tűnhet, egy képzett kutyát nem lehet holmi fánkokkal átverni. A kutyák 200 millió szaglósejttel rendelkeznek, ráadásul a szagokat az embernél hatékonyabban képesek érzékelni és megkülönböztetni. A kutyák képesek egyetlen csepp illatanyagot 20 olimpiai medencének (!) megfelelő mennyiségű vízben is kiszagolni. A speciális tréningen átesett kutyák pedig képesek a szagminták felismerésére és azonosítására is. Így Rafit és kollégáit sem téveszti meg a fánk, de még a sült kolbász sem.

A cigarettát és az átalakított pótkocsit lefoglalták, az ügyben feljelentést tettek. Rafit pedig bizonyára finom jutalomfalatokkal és sok dicsérettel díjazták a kitűnő munkáért.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook oldala; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4919317/ Kép: Photo by Rachel: https://www.pexels.com/photo/portrait-of-a-dog-under-blue-sky-with-white-clouds-6302312/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...